Gündem Paşa'ya ifade emri

Paşa'ya ifade emri

Paylaş
Paşa'ya ifade emri

Erzincan'daki Ergenekon davasının '1 Numaralı' şüphelisi olan 3. Ordu komutanı Orgeneral Saldıray Berk'e ifade vermesi için tebligat gitti

1 NUMARALI SANIK

Haberin Devamı

”AKP ve Fethullah Gülen’i Bitirme Planı” olarak bilinen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma yeni bir dava ile sonuçlanmıştı. Davada ‘1 Numaralı’ şüpheli 3. Ordu Komatanı Orgeneral Saldıray Berk, ‘2 Numaralı’ şüpheli de cezaevindeki Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner gösterilmişti.

TEBLİGAT ÇIKTI

HSYK tarafından yetkileri kaldırılan Erzurum Savcısı Osman Şanal’ın yürüttüğü soruşturma sırasında iki kez ifadeye çağrılan Orgeneral Berk, “Soruşturma hukuksuz. İfademi ancak askeri savcılık alabilir” diyerek savcılığa gitmemişti. Davaya bakacak olan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Orgeneral Berk’e, 4 Mayıs’ta yapılacak ilk duruşmaya katılması için tebligat çıkardı.

Haberin Devamı

TATBİKAT YÖNETTİ

Mahkeme, Orgeneral Berk’e davanın iddianamesini de gönderdi. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Berk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da izlediği Sarıkamış’taki 2010 Kış Tatbikatı’nı yönetmişti. Tatbikata, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül katılmamıştı. Bu gelişme “Sivillerin protestosu” olarak yorumlanmıştı.

POLİS ZORUYLA

Mahkeme, Orgeneral Berk’in mazeret bildirmeksizin birden fazla duruşmaya katılmaması halinde, hakkında polis zoruyla getirme kararı verebilecek. Saldıray Berk polis tarafından duruşmaya getirilemezse, hakkında yakalama kararı da çıkarılabilecek. Bu durumda, polis ve jandarmaya, ifadesinin alınması için görüldüğü yerde Orgeneral Berk’i yakalamaları talimatını verecek.