Dünya Pasifik'te tsunami paniği

Pasifik'te tsunami paniği

Paylaş
Pasifik'te tsunami paniği

Japonya'da bu sabah meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami dalgaları, Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülke ve adaları vurmaya başladı

ABD'nin Hawaii eyaletinde bulunan Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, TSİ 07.46'da meydana gelen depremin ardından Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan 50'den fazla ülke için tsunami uyarısında bulunmuştu. Söz konusu ülkelerde tahliye çalışmaları devam ederken, bölgedeki panik havası sürüyor.

Haberin Devamı

HAWAII: Hawaii adalarını vuran tsunami dalgalarının hızla adanın iç kısımlarına doğru ilerlediği bildirildi. Dalgaların boyunun 2 metre civarında olduğu tahmin ediliyor. Tsunami dalgalarına saatler önceden hazırlıklı olan Hawaii halkının yüksek yerlere sığındığı belirtildi. Hawaii'de TSİ 11.00 sularında meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki bir deprem ada sakinlerinin yaşadığı paniği daha da artırmıştı.

ABD: Japonya'daki depremin ardından California, Oregon ve Alaska eyaletlerinin sahil bölgelerinde oturanlardan yüksek yerlere çıkmaları istendi. Dalgaların 2 metreye ulaşmasının beklendiği California'da tahliye çalışmalarının başlayabileceği açıklandı. Pearl Harbour limanında su seviyesinde yarım metrelik yükselme bildirildi.

Haberin Devamı

TAYVAN: Tsunami dalgaları zararsız bir şekilde atlatıldı.

ENDONEZYA VE FİLİPİNLER: Küçük çaplı tsunamiler oluştu. Sahile yakın bölgelerde tahliye çalışmaları yapılmıştı.

RUSYA: Kulin ve Sakhalin adalarından yaklaşık 11 bin kişiyi tahliye ettiğini açıkladı.

AVUSTRALYA, YENİ ZAELANDA VE GUAM: Daha önce verilen tsunami alarmı kaldırıldı.

Japonya sahillerini yerle bir eden devasa dalgaların boyunun Pasifik'teki bazı adalardan daha yüksek olduğu belirtilmişti. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibinin Japonya’ya yardım etmeye hazır olduğu belirtildi.