Pazar Postası Pastayı sanata dönüştüren pastane
Paylaş
Pastayı sanata dönüştüren pastane

Pastayı sanata dönüştüren pastane

Haber: Merve Özaytekin

Haberin Devamı

mozaytekin@possta.com.tr

Fenerbahçe’de oturduğumdan biliyorum. Bundan 15 yıl önce Selamiçeşme Art Cafe açıldığında şanı kulaktan kulağa yayılmış, lezzetli pastalardan sipariş vermek adeta bir ayrıcalığa dönüşmüştü. Bu leziz pastalara İstanbul’un her semtinden talep gelince kısa sürede Art Cafe’yi tanımayan kalmadı. Kalitesini hep yüksek tutan Art Cafe bugün Levent, Çiftehavuzlar ve son olarak Nişantaşı’nda da var. Önünden geçip de Art Cafe’de kendini kaybetmeyeni tanımıyorum ben. Özellikle badem ve taze meyveden yapılan pinoli’ye karşı koymak gerçekten imkansız!

Üç kardeş ve annesinin hikayesi

Art Cafe’nin hikayesi anne Perin Sağlıkova ve büyük kızı seramik sanatçısı Pemra Sağlıkova Pilevneli’yle başlar. Annekız, Pemra Hanım ve eşi Yavuz Pilevneli’nin seramiklerini sergilemek ve satmak amacıyla ufakcık bir yer açmaya karar verirler. Selamiçeşme’de tuttukları 18 metrekarelik yerlerinde zamanla misafirlerini ağırlamak için evlerinde yaptıkları pastaları gelenlere ikram etmeye başlarlar. Pastaların çok beğenilmesi, seramiklerin popülaritesinin önüne geçer ve bu da Art Cafe’nin doğuşunu hazırlar.

Haberin Devamı

Pemra Sağlıkova Pilevneli o yılları şöyle anlatıyor: “Aslında ailece pasta sevmeyiz. Kendi tariflerimiz vardır. Ona göre pasta yaparız. Burada da onu uyguladık ve herkes çok beğendi. Zamanla ne yere sığabildik ne de işlere yetişebildik. Bu nedenle kardeşlerim de annemle bana destek oldu ve hep beraber dört elle işlere sarıldık” diye anlatıyor. Art Cafe’ye en büyük destek küçük kardeş Yelda Sağlıkova Özderici’den gelmiş. Yelda Hanım meşhur aşçılık ve pastacılık okulu olan Londra’daki Le Cordon Bleu’de eğitim almış. Döner dönmez de pastaların süsleme işleriyle ilgilenmeye başlamış.

Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık mezunu olan ortanca kardeş Şeyda Sağlıkova Tomruk ise Art Cafe’ye en büyük desteği veren mimar olan babaları Yıldırım Sağlıkova’nın yanında çalışıyormuş. Art Cafe’nin Levent Şubesi’ni açan Sağlıkova Ailesi, iş yerlerine yakınlığından dolayı bu şubelerinin menüsüne salatalar ve sandviç de eklemiş.

Haberin Devamı

Çölyak hastaları için unsuz tatlar burada

Geçtiğimiz aylarda Nişantaşı’ndaki şubesini açan Art Cafe’de, tatlılardan tuzlulara, kişiye özel tasarlanan pastalardan, atıştırmalık kurabiyelerden kokteylliklere kadar pek çok çeşit var. Özellikle pastalar arasında seçim yapmak gerçekten zor. Şeyda Sağlıkova Tomruk “Art Cafe’de ilk hangi pasta yenmişse o çok seviliyor, hep aynı pasta yenmek isteniyor.

Eğer gelen kişi pinoli yediyse hep pinoli yemek istiyor, mereng yediyse hep mereng yiyor. Diğerlerinden tattırınca, bu sefer hepsinden almaya geliyorlar” diyor. Tart üzeri, badem ezmesi, çikolata ve vişneli ‘trio’, taze meyvelerden yapılan çevresi beze kaplı ‘mereng’, badem, fındık mereng plakları, arası kestane ve çikolatalı ‘piano’, bademli kek, krokan çikolata, etrafı çubuk beze kaplı ‘istanbul’ , vişneli ‘cheesecake’ Art Cafe’nin pastalarından sadece birkaçı. Art Cafe’nin pastalarının en önemli özelliği unsuz ve yağsız olması.

Un yerine badem ve fındık kullanan Art Cafe’nin bazı tatları çölyak hastaları için de uygun. Davet, düğün pastaları da yapan Art Cafe’den sipariş vermek istiyorsanız 3 gün önceden aramalısınız. Sanatçı inceliğiyle pastaları işleyen Sağlıkova Ailesi’nin lezzetlerini hala tatmadıysanız, evinize en yakın olanına uğrayın deriz!

Haberin Devamı

İşte adresler...

- Valikonağı Cad. Şakayık Sok. Aylin Apt. No:75, Nişantaşı Tel: 0212 343 03 53

- Karanfil Çarşısı. Hanımeli Sok. No: 3, Levent Tel: 0212 264 17 67

- Cemil Topuzlu Cad. No:47, Çiftehavuzlar Tel: 0216 359 23 89