Gündem Pastırma sıcakları ne zaman başlar? Pastırma yazı nedir?

Pastırma sıcakları ne zaman başlar? Pastırma yazı nedir?

Paylaş
Pastırma sıcakları ne zaman başlar? Pastırma yazı nedir?

Sonbahar ile birlikte yurt genelinde hava sıcaklıkları düştü, kışlık kıyafetler kaldırıldıkları yerlerden yeniden çıkarıldı. Kimisi havaların soğumasından memnun, kimi ise yaza veda etmenin üzüntüsünü yaşıyor. Birçok insan 'pastırma sıcakları' ya da 'pastırma yazı'nın tarihini merak ediyor. Peki pastırma sıcakları nedir? Pastırma sıcakları hangi tarihte kendisini hissettirir? Detaylar haberimizde...

Pastırma yazı ya da bir diğer adıyla pastırma sıcakları nedir? sorusu soğuk havaların etkisini göstermeye başladığı şu günlerde araştırılmaya başlandı.

Pastırma sıcakları, sonbaharın sonlarına doğru sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla oluşur.

Genellikle ekim ayının sonundan kasım ayının ortalarına kadar devam eden bu dönemde gündüz saatleri güneşli ve ılık geçer. Geceleri serindir. Don olayları görülebilir.

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.


PASTIRMA SICAKLARI BU YIL NE ZAMAN BAŞLIYOR?


Pastırma sıcakları bazı yıllar birden fazla yaşanabileceği gibi, hiç görülmediği zamanlarda olur.

Dünya genelindeki mevsimsel kaymalar göz önüne alındığında pastırma sıcaklarının kesin olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek de zorlaşıyor.


PASTIRMA SICAKLARI ADINI NEREDEN ALIYOR?


Bu sıcaklık dalgası ülkemizde adını gerçekten de pastırmadan almış. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının birbirine yakın olması sebebiyle, pastırmanın en iyi bu dönemde kurutulduğu iddia ediliyor. Bu yüzden de bu döneme pastırma yazı adı veriliyor

Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) olarak anılıyor.


Küresel ısınma hamsiyi de vurdu (Küresel ısınma nedir?)