Beden Sağlığı Pastörize değil, ham bal tüketin (Kristalleşmiş bal yenir mi?)

Pastörize değil, ham bal tüketin (Kristalleşmiş bal yenir mi?)

Paylaş
Pastörize değil, ham bal tüketin (Kristalleşmiş bal yenir mi?)

Marketlerden aldığımız ballar pastörize edildiği için içerisindeki enzimler, proteinler, vitaminler ve antioksidan maddeler zarar görüyor. Bu da balın şifasından faydalanamamıza sebep oluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu neden ham bal tüketmemiz gerektiğini anlattı

Bal, arıların bitki nektarları ve salgılardan ürettiği, kendine özgü maddeler ile birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı değerli bir besin.

Haberin Devamı

Arılar tarafından 20 milyon yıldır üretin bal; proteinler, enzimler, vitamin, mineraller ve antioksidan özellik taşıyan bileşenler içerir. Balın içeriğinde B1, B2, B3, B5, B6, C vitamini ile sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, demir gibi mineraller de yer alır.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu, balın içerisindeki bu değerli bileşenlerin korunması için balın pastörize edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

SOFRA BALLARININ ÇOĞU PASTÖRİZE

Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu "Pastörizasyon, 65-76⁰C aralığında uygulanan ısıtma işlemidir. Süt, meyve suyu vb. ürünlere uygulanır. Pastörizasyon işlemi ballarda kristalizasyon yani şekerlenmeyi önlemek için yapılır. Bu şekilde ballar raflarda daha uzun süre şeffaf berrak bir şekilde kalır. Ancak balda bu işlemin uygulanması balın içerisindeki enzimlerin, proteinlerin, vitaminlerin ve antioksidan maddelerin zarar görmesine neden olur. Balın pastörize ve filtre edilmemiş ham hali tüketilmeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

'PASTÖRİZE EDİLDİĞİ ETİKETLERDE BELİRTİLMELİ'

Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu, pastörize edilmiş ballarda bu işlemin etikette belirtilmesi gerektiğini fakat şu anda belirtilmediğini ve bunun da tüketicinin bu konuda eksik bilgilendirilmesine yol açtığını belirtti.

HAM BAL NEDİR?

Ham bal, kovandan alındığı hali ile tüketime sunulan doğal baldır, pastörize ve filtre edilmez. Pastörizasyon balın içerisinde doğal olarak bulunan enzimler, vitaminler ve antioksidan özelliğe sahip bazı fenolik ve flavonoid yapıdaki faydalı bileşenlerin azalmasına neden olurken filtrasyon da balın içerisinde doğal olarak bulunan polenlerin azalmasına neden olur. Ham bal, pastörize edilmediğinden ve polenleri tutacak şekilde filtre edilmediğinden besin içeriği tüm doğallık ve saflığıyla korunur.

KRİSTALLEŞMİŞ BAL YENİR Mİ?

Ayrıca Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu "Ham balda bu işlem uygulanmadığı için doğal olarak kristalleşme görülebilir. Balın kristalleşmesi tamamen doğal bir olaydır. Kristalleşmiş balın tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Bu kimyasal bir bozulma belirtisi değil, fiziksel bir değişimdir. Bal kristal halde de doğrudan tüketilebilir. Üstelik ham bal içerisindeki değerli bileşenler korunduğundan yüksek anti-bakteriyel aktivite de gösterir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı