Efe Teksoy Paterson
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Film bir şair ve sanatçının sıradan hayatını izleyiciye hiç sıkmadan sunuyor. Şiir, müzik ve sanat severlerin beğeniyle izleyeceğini düşündüğüm ‘Paterson’ filmi, özellikle hem çalışan hem sanatla uğraşan insanlara ilham veriyor. Yönetmen Jim Jarmusch’un filmlerinde genellikle baş karakterler işine tutkuyla bağlı, kendinden ve işinden memnun oluyorlar. Bu filmde de ‘Adam Driver’ karakteriyle buna bir kez daha tanık oluyoruz.

Paterson

BİR ŞAİRİN YOLCULUĞU


Paterson (Adam Driver), ABD’nin New jersey eyaletinde otobüs şoförlüğü yapar. Hayatı son derece sıradandır. Her sabah aynı saatte işe gider. Yolcuların konuşmalarına kulak misafiri olur. İşe ara verince şiir defterine yazar. Akşam eve gittiğinde sevgilisi Laura (Golshifteh Farahani)’nın köpeğini dolaştırır. Laura ise Paterson’a göre daha girişkendir. Paterson’ın şiirlerini bastırıp kitap yaptırmak ister. Ama Paterson hayatından memnundur. Yönetmenliği ve senaryosu bağımsız filmlerin usta ismi Jim Jarmusch’a ait.

BİLİYOR MUYDUNUZ?


- Filmdeki şiirler(yönetmen Jim jarmusch’un en sevdiği) çağdaş şair Ron Padgett’e ait.
- Oyuncu Adam Driver, filmdeki otobüsü kullanabilmek için sürücü kursuna gitti. 3 ay boyunca otobüsle ABD-New York şehrinin Queens ilçesinde deneme sürüşleri yaptı.
- Jim Jarmusch, filmin senaryo taslaklarını 20 yıl önce hazırladı.

Paterson

FİLMDE ANLATILANLAR


Yönetmen Jim Jarmusch filmlerine izleyicilerin bulmasını istediği bir takım gizli mesajlar koyar. Ben bunlardan birkaçını aktaracağım.

- Paterson karakterinin sevgilisi Laura, ikizleri olduğu bir rüya gördüğünden bahseder. Bu konuşmadan sonra Paterson, gittiği barda ve otobüste 2 kere ikizlerle karşılaşır. Burada yönetmen, Paterson ve Laura’nın ileride ikizleri olacağı mesajını verir.

- Paterson’ın şiir defteri parçalandıktan sonra, Paterson “Burada adı suya yazılmış olan biri yatmaktadır” der. Bu söz İngiliz şair John Keats’in mezar taşındaki yazıdır. Burada Jim Jarmusch hayranı olduğu şairi anar ve saygı gösterisinde bulunur.

Paterson


İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Sıradaki haber yükleniyor...
holder