Gündem Patlayıcı yüklü minibüsle ilgili detaylar ortaya çıktı

Patlayıcı yüklü minibüsle ilgili detaylar ortaya çıktı

Paylaş
Patlayıcı yüklü minibüsle ilgili detaylar ortaya çıktı

Bahçelievler’de polis tarafından bir minibüste patlayıcı bulunmasıyla ilgili gözaltına alınanların sayısı 10’a yükseldi

İstanbul Terörle Mücadele (TEM) ile İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda 1 şüpheli daha gözaltına alındı. Böylece, soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 10’a çıktı. Şüphelilerden ikisinin avukat olduğu öğrenildi. Şüphelilerin sorgularından elde edilen bilgiler doğrultusunda operasyonların sürdüğü öğrenildi.

ARACI GÜNEYDOĞU'YA GÖTÜRMÜŞLER


Öte yandan, patlayıcıların Kuzey Irak’tan yurda sokulduğu belirlendi. Gözaltında olan minibüsün kadın sahibinin, aracı Güneydoğu’ya götürüp patlayıcıları araca yüklettiği ileri sürüldü. Şüpheli kadının, içinde patlayıcı madde bulunan yangın tüpleri ile plastik kovaları, dikkat çekmemesi amacıyla strafor kutular içine gizleyerek İstanbul’a getirdiği iddia edildi.

PATLAYICININ ETKİSİ ARTSIN DİYE ÇİVİ KOYMUŞLAR


Olay Yeri İnceleme ile Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin incelemesinde, minibüste bulunan farklı boylardaki 8 yangın tüpünün başlıklarının sökülerek içlerine fabrikasyon RDX, PETN ve HMX karışımı doldurulduğu ve patlayıcının etkisini arttırmak için demir bilye ve çivi konulduğu tespit edildi.

Yangın tüplerinin birbirlerine düzeneklerle bağlı olduğu belirlenirken, ayrıca düzeneklere bağlı uzaktan kumanda ile bunu çalıştıran alıcı ve verici devreler bulundu. Emniyet yetkilileri, patlayıcı maddelerin geçtiğimiz yıl Beşiktaş Vodafone Park Stadı çevresindeki terör saldırısında kullanılanlarla aynı özelliklerde olduğunu belirtti.

EKİPLER ŞÜPHELİLERİ 20 SAAT BEKLEDİ


Bu arada, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve TEM ekiplerinin, Mahmutbey 18. Sokak’ta park edilen aracı almaya gelecek şüphelileri yakalamak için yaklaşık 20 saat beklediği belirtildi. Ekiplerin, ani gelişebilecek bir olaya karşı patlamayı engellemek için sinyal kesiciyi (jammer) minibüsün yakınlarında tuttukları öğrenildi.

Minibüsün başında yakalanan şüphelinin ilk sorgusunda, minibüsü çevik kuvvet aracının geçişi sırasında patlatması yönünde talimat aldığını söylediği öne sürüldü. Polis ekiplerince, dün Bahçelievler Mahmutbey 18. Sokak’ta park halindeki beyaz renkli minibüste yapılan aramada, düzenekli şekilde 60 kilogram "rdx" türü patlayıcı ve patlayıcıyı güçlendirmek için yerleştirilmiş yüklü miktarda alüminyum tozu ele geçirilmişti. Bununla ilgili 9 şüpheli gözaltına alınmıştı.