Ekonomi Patlıcan oyarken kahvenin yolunu unuttular

Patlıcan oyarken kahvenin yolunu unuttular

Paylaş
Patlıcan oyarken kahvenin yolunu unuttular

Ailelerin geçimini patlıcan kurutma işinden sağladığı Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesi'nde erkeklerin yüzde 90'ı, boş vakitlerini kahvehaneye gitmek yerine eşleriyle patlıcan oyarak değerlendiriyor

Yaklaşık 500 hanenin geçimini patlıcan kurutma işinden sağladığı Aydın Nazilli’de erkekler, boş vakitlerini kahvehaneye gitmek yerine evlerinin önünde eşleriyle patlıcan oyarak değerlendiriyor.

1 GÜNDE 1 TON OYUYORLAR


Yıldıztepe Mahallesi sakinlerinden 62 yaşındaki Nevzat Çiftçi, iş yaptıkları ihracat firmasının kapılarının önüne kadar getirdiği 500 kilogram ile 1 ton arasındaki patlıcanı 1 gün içinde oyup kurutulmaya hazır hale getirmek zorunda olduklarını anlattı.


.

Bu kadar patlıcanı eşinin tek başına oyup hazırlamasının mümkün olmadığına değinen Çiftçi, şunları söyledi:

"Bu yüzden eşime yardımcı oluyorum. Önceleri elim yatkın değildi ama süreç içerisinde eşimin yanında çalışa çalışa işi öğrendim. Şu anda patlıcanı en iyi oyan bayanlar gibi oymaya başladım. Mahallemizdeki çok sayıda erkek bu işi yapıyor. Boş vakitlerimizi bu şekilde değerlendirip aile ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz."

ERKEKLERİN YÜZDE 90'I BU İŞİ BİLİYOR

Mesut Kazancıoğlu da tek geçim kaynaklarının patlıcan oyma işi olduğunu belirterek, "Şu anda herhangi bir işte çalışmıyorum ve ailecek bu işle meşgulüz. İlk etapta biraz zorluk çektim. Ancak gün geçtikçe tecrübe kazandım. Günlük 120-130 dizi patlıcanı eşimle birlikte yapıp 50-60 lira kazanıyoruz" dedi.

Boş vakitlerini patlıcan oyarak geçirdiğini belirten 44 yaşındaki Mahmut Esin "Hanıma baka baka ben de öğrenmeye çalıştım ve şu anda usta bir şekilde bu işi yapıyorum. Mahallemizdeki erkeklerin yüzde 90’ı bu işi biliyor" derken, mahalle sakinlerinden İsmet Beden ise "İlk başta işi bilmediğim için zorlandım. Ancak şu anda çok rahat bir şekilde yapıyorum. Bu iş aile bütçemize önemli katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

'BİZDEN USTA OLDULAR'

Gençliğinden beri mahallede bu işi yaptığını söyleyen 56 yaşındaki Sevilay Çiftçi, mahallenin patlıcan mahallesi olarak bilindiğini dile getirdi. "Erkekler bizim yanımızda çalışa çalışa bizden usta oldular" diyen Çiftçi, şu anda erkeklerin kadınlardan daha iyi çalıştığını söyleyebileceğini dile getirdi.

Mahalle sakinlerinden Binnaz Beden ise şöyle konuştu:

"Evlerimizin önüne her gün traktörle patlıcan boşaltılıyor. Bu kadar patlıcanı kadınların tek başına oyması mümkün değil. Erkekler de destek veriyor. Eşim ilk zamanlar zorluk çekti ancak şu anda patlıcan oymak ona çok kolay geliyor. Beraberce çalışıp ailemize ekonomik katkı sağlıyoruz."

AVRUPA'YA İHRAÇ EDİLİYOR

Mahallede işlenen patlıcanları kurutarak iç piyasaya sunmanın yanı sıra Avrupa ülkelerine ihraç eden firmanın müdürü Turgay Karaefe de erkeklerin patlıcan oyma işinde ön plana çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tarlalardan aldığımız patlıcanları Yıldıztepe Mahallesi’nde çalıştığımız 500 civarında haneye ulaştırıyoruz. Her evin önüne kapasitelerine göre 500 kilogram ile 1 ton arasında taze patlıcan traktörle boşaltılıyor. Hane sakinlerinin gün içerisinde bunu kesip, oyup, iplere geçirerek bize teslim etmeleri gerekiyor. İşi yetiştirebilmek için hanelerdeki tüm fertler bu işle uğraşıyor. Erkekler de bayanlara yardım amaçlı olarak bu işe el attı, bayanları geçmeye başladı. Patlıcan işiyle uğraşan erkekler kahvehaneye gitmeyip boş zamanlarını bu şekilde aile ekonomilerine katkı sağlayarak değerlendiriyor. Bu da ortaya hoş tabloların çıkmasına vesile oluyor."

AA

Haberin Devamı