Ekonomi Patronlar bakan yardımcılığı yarışında

Patronlar bakan yardımcılığı yarışında

Paylaş
Patronlar bakan yardımcılığı yarışında

Dışarıdan atanacak isimler için işadamları kulise başlarken önde gelen iş örgütleri ise özel komisyonlar oluşturdu.

Hükümetin kabine için öngördüğü yeni yapılanma modeliyle, dışarıdan 'bakan yardımcılığı' statüsü yakın zamanda hayata geçiyor. Bakan ile müsteşar arasında bir konuma sahip olacak yeni koltuk, 20 icracı bakanlıkta uygulanacak. Yeni uygulama iş dünyasında heyecan yarattı. Özellikle ekonomiyi yakından ilgilendiren 10 bakanlık için iş dünyası örgütleri şimdiden kıyasıya rekabete girişti. Bazı işadamları ve akademisyenler bireysel olarak kulis yaparken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) konuyu özel birimler kurarak öncelikli gündemlerine aldı.

TİM ÇALIŞIYOR

Haberin Devamı

Yeni düzenlemenin özel sektörün önünü açacağını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu mevkilerde ihracatçılarımızın en iyi şekilde temsil edilmesi için çalışıyoruz" dedi. 2023 hedeflerine yönelik bu tarz yeniliklerin çok önemli olduğunu anlatan Büyükekşi, "Türkiye'nin hedefleri arasında ihracata dayalı büyüme önemli rol oynayacak" şeklinde konuştu.

EKONOMİYİ UÇURUR

Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise bakan yardımcılığı görevinin doğru isimlerden seçildiğinde Türkiye'yi uçuracağını belirtirken, yanlış isimlerin ise tam tersi bir sonuca yol açabileceğine işaret etti. Dalgakıran, bakan yardımcılarının en önemli özelliğinin ise Ar-Ge'ye inanmaları olacağının altını çizdi. İstanbul İhracatçılar Birliği (İİB) Başkanı Zekeriya Mete ise bakan yardımcılığı görevine makam için değil hizmet için talip olunması gerektiğini vurguladı. Devletteki bürokrasinin son bulması adına özel sektörden yapılacak atamaları çok doğru bulduğunu da ifade eden Mete, "Bu noktada kurumlar iyi isimlerin bu koltuklara gelmesi için sıkı bir çalışma başlattı" dedi.

10 BİN LİRA MAAŞ

Haberin Devamı

Yeni sistemde bakan yardımcılarına en yüksek devlet memurunun hakları tanınıyor. Konuya ilişkin çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'ye göre, bakan yardımcılarının aylık ücreti en az 9 bin 750 TL olacak.

SABAH