Ekonomi Patronlardan çarpıcı mesajlar

Patronlardan çarpıcı mesajlar

Paylaş
Patronlardan çarpıcı mesajlar

TÜSİAD'ın Bodrum'da yapılacağını açıkladığı, ancak terör olayları nedeniyle İstanbul'a alınan Yüksek İstişare Konseyi toplantısı, terörden Avrupa Birliği'ne Anayasa değişikliğinden eksen kaymasına kadar çarpıcı açıklamalara sahne oldu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, terör konusunda artık lanetleme söylemlerinin ötesinde yaklaşım ve eylemlere ihtiyaç olduğunu söyledi. TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Mustafa Koç, “Terör bu sıklıkta can almaya devam ederse diğer konularda söyleneceklerin hiçbir anlamı kalmayacak. Bu, herkesin ortak sorunudur. Konu hakkında artık iktidarıyla muhalefetiyle partiler üstü bir yaklaşım geliştirilmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anayasa’dan endişeliyiz

Hükümetin, bu ülkenin sorunlarını çözme girişimlerinin tüm partilerce desteklenmesi gerektiğini kaydeden Koç, diğer gündemi derin dondurucuya kaldıran Anayasa ve referanduma da bu pencereden bakmayı önerdi. Koç, “Anayasamızda öngörülen değişikliklerin uzlaşmanın ürünü olması gerekirken, bazı maddelerin kutuplaşmayı artıran etki doğurmasından endişeliyiz. Referandum bekleyen pakette, tek başına değerlendirildiğinde bizim de desteklediğimiz uzlaşma sağlanacak maddeler var” dedi.

Bir de referandum çıktı

Koç şöyle dedi: Bunlar, Anayasa’nın ruhunu değiştirmeyen demokratik açıdan savunulacak maddeler. Buna karşılık, yargı bağımsızlığını geliştirmek yerine yürütmenin yargı üzerindeki etkisini artıran, siyasi parti yasaklarını kaldırmak yerine, parti kapatmayı siyasi pazarlık alanına taşıyan düzenlemeler var. Zaten ardı ardına gelecek genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri varken, bunların önüne bir de referandum eklenmiş. Bu tablonun ülkeye zarar getireceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Tek coğrafyada koşmayalım

Birçok gelişmiş ülkenin G-20 zirvesinde küreselleşme sınavından geçeceğini belirten Mustafa Koç, “Yapmamız gereken, küreselleşmeden yana tavır sergilemektir. Tek coğrafyada liderlik peşinde koşmak, dış politika ve ekonomide küresel perspektifin gerisine düşmeye neden olacaktır. Doğru olan, iki coğrafyada da güçlü itibar edinebilmektir. Türkiye’nin batıdaki gücü doğudaki itibarını, doğudaki gücü de batıdaki itibarını artıracaktır. Yeter ki doğru söylemleri seçebilelim” dedi.

Kutuplaşmalar artıyor

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Kürt açılımının giderek kutuplaşmayı artırdığını söyledi. Söz söyleme özgürlüğünün kısıtlandığı ortama göz yumulmaması gerektiğini belirten Boyner, “Bu zor durumda konuşmamız siyasete önerilerde bulunmamız önem taşır. Konuşmalıyız. Türkiye’de susması gereken tek şey silahlardır. Açılımın kötü yönetilmesi, içeriğinin tanımlanmaması son dönemdeki tutuklamalar üzücüdür, moral bozucudur. Ancak bu unsurların hiçbiri de şiddete başvurmayı haklı çıkarmaz” dedi.

Haberin Devamı

Mutabakat zemini şart

Yanlışlara rağmen hiçbir şeyin terörle toplumu bölmeyi, gencecik insanların öldürülmesini meşru kılmayacağını ifade eden Ümit Boyner, “Şiddet siyasetin inkarıdır. Türk siyasetinin zaaflarından biri kritik dönemde diyaloğun kapalı tutulmasıdır. Bugünkü konjonktürde eski alışkanlıklara, teslim olmadan mutabakat zemini hazırlanması şarttır. Terörle mücadele kararlılıkla sürmelidir ancak bu, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin korunacağı bir ortamda yapılmalıdır” diye konuştu.

Gelecek vizyonu kaybedildi

Toplantıyı içlerini dağlayan haberlerin gölgesinde yaptıklarını söyleyen Ümit Boyner, “Bundan dört yıl önce Türkiye’nin gelecek vizyonunu tartışırdık. Ne oldu da bu vizyonu, heyecanı daha iyi bir gelecek kurmak için gerekli disiplini tükettik? Burada Avrupa Birliği’ni bir hedef, bir standartlar kümesi olarak değerlendiriyorum. Hangi yönetim körlüğü bizi kazandıklarımızın gerisine düşürdü sorgulamak istiyorum. Sorgulayalım ki önümüzdeki fırsatları doğru değerlendirip kaçırmayalım” dedi.

Haberin Devamı