Gündem Paylaşılamayan petek paylaşıldı!

Paylaşılamayan petek paylaşıldı!

Paylaş
Paylaşılamayan petek paylaşıldı!

Paylaşılamayan petek paylaşıldı!

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, arıların bir ağaca yaptığı ve arazi sahibi ile arıların sahibi olduğunu iddia eden kişi arasında paylaşılamayan peteği Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği sahiplendi.

Haberin Devamı

Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cahit İleri, Aşağışevik Köyü’nde bir ağaçta petek yapan arıların ürettiği balın kime ait olduğu konusunda sıkıntı yaşanması üzerine devreye girdiklerini söyledi.

Peteğin bulunduğu bölgeye giderek inceleme yaptıklarını belirten İleri, yönetim kurulu üyeleriyle ortak bir çözüm ürettiklerini bildirdi.

İlk tespitlerinde arıların yaşadığını ve petek içinde bal bulunmadığını belirlediklerini anlatan İleri, "Bizim açımızdan arıların sağlıklı bir şekilde kurtarılması daha önemliydi. Peteğin bulunduğu arazi sahibini, arıları alma konusunda ikna ettik. Bunun üzerine, bize petek ile arıları alabileceğimizi söyledi. Bu kişiyi de mağdur etmek istemiyorduk. Kendisine arıların ürettiği baldan daha fazla olan 26 kilogram bal hediye ettik" dedi.

Haberin Devamı

İleri, daha sonra kendisinin ağaca çıkarak halat yardımıyla peteği indirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Arıları peteğiyle birlikte bir kovanın içine koyduk ve yemledik. Böylece arıları ölümden kurtardık. Şu anda arılarla oldukça yakından ilgileniyoruz. Arıların sahibi kim olursa olsun o koloninin balı bu mevsimde alınamaz, alınmaması gerekiyor. O peteklerin arasında yaşayan bir arı ailesi var ve o arı ailenin kurtarılması lazımdı. Biz de bunu yaptık. Önümüzde kış mevsimi var. Bu arıların telef olmasına izin veremezdik."

Arıların sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürebilmeleri için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini vurgulayan İleri, soğukta adeta ölüme terk edilmiş arıların kurtarılmasının kendileri için büyük sevinç kaynağı olduğunu dile getirdi.

İleri, yeniden yaşama döndürdükleri arıların artık Birliğe ait olduğunu, Birliğin maskotu haline gelen kovana "Çalışkan" adını verdiklerini, elde edilecek balı ise tüketime sunacaklarını kaydetti.

Mehmet Bayer / AA