Özlem Denizmen Paylaşım kardeşliği
HABERİ PAYLAŞ

Paylaşım kardeşliği

Haberin Devamı

Her bebek kısmeti ile doğar. Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın, bütçe yapın. İlk bebeklerini bekleyen Deniz-Savaş Öztürk çiftinin evine misafir oldum, bebek bütçesi yaptım

SORUN

-Bebek bütçesi yapmayı bilmemeleri.
- Ev alma hayalleri için plan yapmamış olmaları.

El bebek Gül bebek derken plan da yapmalı

Çocuk sahibi olma isteği, özenle planlanması gereken önemli bir karar. Geçen yıl Türkiye’de 1.1 milyon bebek dünyaya gelmiş. 1.1 milyon bebeğin geleceği, anne-babalarının atacağı adımlara bağlı. Deniz Hanım hamileliğinin 7’nci ayında. Daha bebekleri doğmadan bütçe yapmayı öğrenmek istemeleri güzel.

[[HAFTAYA]]

ÇÖZÜM


Öztürk Ailesi’nin önce gelir ve giderlerine bakalım dedik ve geçtik bütçe tahtasının başına. Aylık 1200 liralık kısıtlı bir gelirleri var. Ailenin geçim yükü kamyon şoförlüğü yapan Savaş Bey’in omuzlarında. Dışarıdan yemek yememeleri, kendi yemeklerini yapmaları çok güzel. Çünkü yemeğe çok para gidiyor. Savaş Bey, Deniz Hanım’a yardım ediyormuş yemek yaparken. Eşlerin birbirine destek olması çok değerli. Benden Öztürk çiftine 10 numara! Ama eğlence ve kültüre de vakit ayırmak, kendimize ve çocuklarımıza katacağı şeyler açısından önemli. Belediyelerin ücretsiz veya düşük ücretli çok güzel kültürel faaliyetleri var.

Göz gördüğünü, kalem yazdığını unutmaz


Aldıkları her şeyi yazmaları için bu çifte, ‘Harcama Defteri’ ve her ay birlikte oturup bütçe yapmaları için ‘Bütçe Defteri’ verdim. Her yazımda ve programımda bunun özellikle üstünde duruyorum: Yazın! 1 liralık bir harcamanız olsa bile, alın harcama defterinizi, not edin. Göz gördüğünü, kalem yazdığını unutmazmış. Zorlukların üstesinden gelebilmek için birlik olmak, el ele verip, dimdik durarak hedeflere ulaşmak çok önemli. Deniz Hanım meslek lisesini bitirmiş, çocuğu biraz büyüyünce, çocuğunu da götürebileceği bir kreşte çalışarak ev için para biriktirmeye destek olacak. Öztürk çiftinin ilk hedefi, ileride çocuklarına bırakabilecekleri bir ev sahibi olmak. Bunun için de kredi notlarının iyi olması lazım. Türkiye’de iyi kredi notu olanlara, ileriye dönük olarak daha az faiz gibi uygulamalar olacak. O yüzden kredi notuna gözünüz gibi bakın. Unutmayın; kredi kartı doğru kullanıldığı zaman yoldaş olabiliyor. Savaş Bey de bana kredi notuna gözü gibi bakacağına söz verdi. Böylece ev alma hayaline bir adım daha yaklaşmış oldular.

BEBEK BÜTÇESİ


Çocuklarımıza her şeyin en iyisini ve en güzelini almak istiyoruz. Son model bebek arabaları, biberonlar, teknoloji harikası beşikler gibi... Durun! Çocuğun hiçbir şeyden haberi yok. En iyisi, en güzeli derken çok para harcamayalım. Para Durumu ekibi ile Öztürk çifti için bir bebek bütçesi yaptık. Yeni doğan bebekler için gerekli eşyaların birinci el ve ikinci el fiyatlarını çıkardık. Sonuçta gördük ki birinci el masrafları toplam 1220 lira. Aynı ürünleri ikinci el alırlarsa 450 lira. Yarısından daha az. Bebek eşyanızı mümkün oldukça ikinci el almaya çalışın. Peki, bütün bu ürünleri bedavaya getirmek mümkün mü? ‘Paylaşım Kardeşliği’ ile mümkün!

Türkiye’de bir gün herkesin ‘Paylaşım Kardeşi’ olacak!

Paylaşım ekonomisi dünyada yeni bir trend. Nedir paylaşım ekonomisi? Aslında cevabı hepimizin ailesinde gizli. Aranızda annesinin bebeklik patiğini giyen hatta düğününde annesinin gelinliğini giyen muhakkak vardır. Hatırlayın, anneannelerimiz, babaannelerimiz annelerinizin, babalarınızın elbiselerini saklarlar, ihtiyacı olanlara verirler ya da takas ederler. İşin özü, birbirimize ihtiyacımız olan şeyleri vermek ya da takas etmek. Tüm dünyada artık mobilyadan eve, arabaya, ev aletlerinden yemeğe kadar her paylaşılıyor. Bunun için birçok site mevcut. Hatta dünyada paylaşım günleri bile kutlanıyor. Öztürk Ailesi de yeni doğacak bebekleri Efe Umut’un ihtiyacı olan her şeye, hiçbir masraf yapmadan sahip olabilecek. Para Durumu ekibi olarak bulduğumuz Soner Çağlar, oğlu Caner’in küçülen eşyalarını Efe Umut’la paylaşacak. Artık Efe Umut ile Caner Çağlar ‘Paylaşım Kardeşi’. Bir gün Efe Umut da eşyalarını başka bir kardeşiyle paylaşacak. Bu benzersiz dayanışmanın tüm Türkiye’ye yayılacağına eminim.

Yardımlardan nasıl faydalanacaksınız?

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun verdiği müjdeye göre, bebek sahibi aileler desteklenecek. İşte yürürlülüğe girmesi beklenen haklar: * Birinci çocukta 300 lira ve çalışana 2 ay esnek çalışma imkanı. * İkinci çocukta 400 lira ve çalışana 4 ay esnek çalışma imkanı. * Üçüncü çocukta 600 lira ve 6 ay esnek çalışma imkanı. * Çocuk sebebiyle çalışamayanlar SGK ödemelerini SGK’ya sonradan borçlanarak yapabilecek. * Bebeği olan babalar da 5 gün işe gitmeme hakkına sahip olacak.

SONUÇ


Öztürk Ailesi, paylaşım ekonomisi ile tasarruf ederek para biriktirebilecek. Anne Deniz Hanım ise bana söz verdi; bebeği doğduktan sonra yarıda bıraktığı üniversiteyi de bitirecek ve devletin sunduğu esnek çalışma saatlerinden faydalanarak hemen iş sahibi olup, aile bütçesine katkıda bulunacak. Devletin bebek bekleyenler için yaptığı yardım ve haklarımızdan yararlanalım.

ÖRNEK BİR MİKROKREDİ PROJESİ

İzmir Amerikan Koleji son sınıf öğrencisi Süeda Yurdadönen’in, okulda çalışan temizlik ve yemekhane kadrosunda bulunan kadınlar için geliştirdiği ‘Pamuk Eller’ mikrokredi projesiyle, kadınlar el emeği ürünlerini satıp ek gelir sağlıyorlar. Kimi bu sayede çocuğuna kitap alıyor, kimine yanan evi için destek olunuyor. İlk sattıkları ürün ise nohut-pilav. Türkiye’deki ilk ve tek lise çapında yürütülen mikrokredi kulübü ‘Pamuk Eller Kulübü’nün tüm genç girişimcilere örnek olmasını diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder