Ekonomi 'Pazar kapatırsak batarız'

'Pazar kapatırsak batarız'

Paylaş
'Pazar kapatırsak batarız'

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapalı olmasının tüketici beklentilerine karşı olduğunu belirterek, “Bu, AVM'lerin tamamen kapanması anlamına gelir” dedi

İSTİHDAM SORUNU OLUŞUR

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günü kapalı olmasının, AVM’lerin kapanması anlamına geleceğini söyledi. Kodal dün İstanbul’da düzenlediği toplantıda, Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı konusunda, “AVM’lerin pazar günü kapalı olması tüketici beklentilerine ters. Pazar günleri kapanma AVM’lerin kapanması anlamına gelir ki bu da burada çalışan 350 bin kişi için istihdam sorunu oluşturur” diye konuştu.

YÜZDE 73.8’İ HAFTA SONU GELİYOR

Birçok şirketin cumartesi yarım gün de olsa çalıştığını kaydeden Kodal, müşterilerin yüzde 42.6’sının pazar günü, yüzde 73.8’inin de hafta sonu AVM’leri ziyaret ettiğini belirtti. Ciroların önemli bir bölümünün pazar günleri oluştuğunu dile getiren Kodal, yasa taslağında AVM’lerin açılış saatleri ile ilgili kararın belediyelere bırakıldığını söyledi. Buna itiraz ettiklerini kaydeden Kodal, “Bu tamamen ticari bir konu. Pazar günü konusu bir kurumun görüşüne bırakılmamalı” dedi.

OTOPARKLAR ÇEKİM UNSURU

İstanbul’da 1 milyon 760 bin 200 adet araç varken, 250 bin otopark kapasitesi bulunduğunu belirten Hakan Kodal, İSPARK’ın bunun yüzde 20’sini sağlayabildiğini vurguladı. AVM’lerin ise 104 bin 500 otopark kapasitesi olduğunu dile getiren kaydeden Hakan Kodal, bunun yüzde 70’inin ücretsiz olduğunu belirtti. Otoparkların AVM’lerin önemli bir çekim unsuru olduğunu söyleyen Kodal, “AVM’lerdeki otoparkların 3 saat boyunca ücretsiz hale getirilmeye çalışılması serbest piyasa koşullarına aykırı” şeklinde konuştu.

2010 CİRO HEDEFİ 25 MİLYAR LİRA

AVM’lerin 2009’da 5.7 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaştığını, 238 adet de aktif AVM olduğunu belirten Kodal, 2010’da 32 AVM açılacağını söyledi. 2010’da toplam alanın ise 6.7 milyon metrekareye ulaşacağını dile getiren Kodal şöyle konuştu: “AVM ciroları geçen yıl 2008’e göre yüzde 5.5 artarak 21 milyar liraya ulaştı. Bu yıl cironun 25 milyar lira olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl 1 milyar ziyaretçiyi ağırlamıştık. 2010’u 1.1 milyar ziyaretçi ile kapatmayı hedefliyoruz.”

2

Haberin Devamı