Memet Özer Pazar öğlenlerini şenlendirecek bir tarif
HABERİ PAYLAŞ

Pazar öğlenlerini şenlendirecek bir tarif

Açıkçası bugün bu tarifi verme sebebim, tam da pazar öğle yemekleri için ideal olması. Bu aslen bir İtalyan tarifi, ancak bizim damak tadımız için de gerçekten mükemmel. Bu yemek özellikle Güney İtalya’da, kalabalık ailelerin toplanıp, uzun uzun yediği öğle yemekleri için bir vazgeçilmez. Ben de bu tarifin yanına çok lezzetli bir salata tarifi ekledim.

Ayrıca burada vereceğim domates sosunu hazırladıktan sonra buzdolabınızda saklayabilir ve başka yemeklerde de kullanabilirsiniz. Üstelik vereceğim köfte tarifini de uygularsanız pişman olmayacağınızı garanti edebilirim. Siz de sevdikleriniz ve ailenizle birlikte kalabalık bir pazar öğle yemeğinde buluşun ve afiyetle yiyin.

Haberin Devamı

MİNİ KÖFTE

MALZEMELER

1/2 kg dana döş tarafından kıyma (isterseniz 1/4 oranında yağsız kuzu da ilave edebilirsiniz)

1 avuç bayat ekmek içi Süt (ekmekleri ıslatmak için)

1/2 adet kuru soğan (çok ince kıyılmış, rendelemeden yaparsanız daha lezzetli olur)

2 diş ince kıyılmış sarımsak

1 avuç ince kıyılmış maydanoz

1 adet yumurta

1çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kekik

2 kaşık parmesan ya da eski kaşar rendesi

Tuz ve karabiber Kızartmak için zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

Bayat ekmeklerinizi sütle ıslatın, yumuşadıktan sonra elinizle iyice sıkarak ufalayın. Diğer tüm malzemeleri geniş bir kap içinde sıktığınız ekmekler ile birlikte iyice yoğurarak ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Kızdırdığınız zeytinyağında iki tarafı da altın rengi olacak şekilde kızartın. İçinin çok iyi pişmesi önemli değil çünkü hazırladığınız domates sosun içinde de pişmeye devam edecekler.

SERVİS ÖNERİSİ

Makarnalarınızı üstünde yazan süreden 1 dakika daha az olacak şekilde haşlayın. Süzdükten sonra hazırladığınız sos ile birlikte 1 dakika karıştırarak pişirin. Servis esnasında üzerine rendelenmiş peynir ve kıyılmış maydanoz ya da taze fesleğen ekleyebilirsiniz.

DOMATES SOS

MALZEMELER

1 büyük kutu konserve soyulmuş bütün domates (yaz döneminde olgun taze domates de kullanabilirsiniz. Ancak kullandığınız domateslerin yarı miktarının içindeki çekirdeklerini çıkarın, sosunuzun ekşi olmasını engeller)

Haberin Devamı

1 orta boy soğan ince doğranmış

4 diş sarımsak ince kıyılmış

1 adet kereviz sapı ince doğranmış

1/2 adet havuç Zeytinyağı

1 adet kesme şeker

1 bardak su Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde, zeytinyağını hafif kızdırın ve soğanları ilave edin. Tuz karabiber ve şeker de ilave ettikten sonra havuç ve kerevizi ekleyin. Sonrasında sarımsaklar ve domatesleri ilave edip 15 dakika beraber pişirin. Ardından su ilave edin kapağı kapalı şekilde 45 dakika pişirin. Sonrasında suyunu ve tuzunu kontrol edip bir el blendırı ya da bir ezici ile püre haline getirin. Eğer suyu az ise sıcak su ilave edebilirsiniz. Yoğun ve koyu bir çorba kıvamında olmalı. Ardından köfteleri de içine atarak yarım saat birlikte kısık ateşte pişirin.

BALLI HARDAL SOSLU YEŞİL SALATA

MALZEMELER

1 kaşık hardal

1 çay kaşığı bal

1/2 limon suyu

1 çay kaşığı sirke Tuz, karabiber

1 çay bardağı zeytinyağı

1 avuç kırılmış ceviz (isteğe göre) Marul, kıvırcık, roka, göbek (istediğiniz yeşilliği kullanabilirsiniz ya da karışık olarak)

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI

Bir kase içinde zeytinyağı hariç tüm sos malzemelerini iyice karıştırın. Ve yavaş yavaş karıştırarak zeytinyağını ilave edin. Püf noktası: Sosunuzun tüm malzemesini bir cam kavanoz içine koyup çalkalayabilirsiniz ve dolapta arta kalan sosunuzu saklayabilirsiniz. Ayrıca salata yapraklarınızın kuru ve soğuk olması çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

(11.11.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder