Yaşam Gülseverler buluşuyor

Gülseverler buluşuyor

Paylaş
Gülseverler buluşuyor

Gül, tarih boyunca kullanılan en eski esanslardan. Yıllarca parfüm sektörüne, kozmetiğe servis edilmiş

Uzmanlar gül bazlı parfüm kullananların ilk buluşmada erkek üzerinde en iyi etkiyi bıraktığını söylüyor. Cazibeyi artırıcı özelliğine inanılıyor. Aromaterapide gül yağı rahatlatıcı; gül suyu ise cilt toniği olarak güzellik için kullanılıyor. Tekstilde de gül eskiden beri yararlanılan bir motif. Kenzo, Chanel gibi modaevleri elbiseden dekorasyona birçok ürününde gülden ilham alıyor. Gülün önemi günümüzde o kadar arttı ki, Avrupa’da uluslararası bir etkinlikle gül taçlandırılıyor.

Haberin Devamı

Paris’e 45 kilometre uzaklıktaki Chaalis Manastırı’nın gül bahçelerinde her yıl haziranın ikinci hafta sonu gül çılgınları bir araya geliyor. Ve ‘Gül Günleri’ni kutluyorlar. Fransa-Chaalis Manastırı’nda festival bu yıl 8- 10 Haziran arasında kutlanacak. Aslında durum Türkiye’de de pek farklı değil. Isparta dünyanın en önemli gül üreticilerinden. Her yıl gül hasatı coşkuyla kutlanıyor. Yurt dışından turistler Isparta’ya gül için ilgi gösteriyorlar. Bu yıl 12’ncisi yapılacak olan Gül ve Halı Kültür ve Turizm Festivali 7-9 Haziran arasında olacak.

Kişiye özel parfümler eski tip güller var

Avrupa’da yaşayan birçok kişi Paris’e birkaç kilometre uzaklıktaki Chaalis Manastırı’na gidiyor. Gül hakkındaki yenilikleri orada yakalıyorlar, stand kuran gül üreticileriyle görüşme fırsatı buluyorlar. Haziranın ikinci hafta sonu Chaalis Manastırı gül bahçelerinde kutlanan ‘Gül Günleri’nde gül bahçesi uzmanları baş konuk. İngiliz gülleri, eski tip güller ziyarete açık bu günlerde görülebiliyor. Çocuklar için gül yaprakları atölyesi, büyükler için parfüm atölyesi düzenleniyor. Parfüm atölyesi birçoğu için Gül Günleri’ne gitmenin en büyük nedeni. Çünkü parfümler herkesin tenine göre özel olarak hazırlanıyor. Gül parfümünü almadan kimse Gül Günleri’nden ayrılmıyor. Onun dışında manastırda kültür turu yapılıyor. Chaalis Manastırı’nda gül kokuları arasında keyifli vakit geçiriliyor.

Haberin Devamı

İbrikli Türk odası

Chaalis’teki müze koleksiyonunun önemli bölümleri arasında duvar halıları, Kuran rahlesi, bakır tepsiler ve ibriklerden oluşan ‘Türk Odası’, dünyanın en iddialı Uzakdoğu koleksiyonlarından ‘Uzakdoğu Odası’ ile ünlü İtalyan ressam Giotto’nun iki eserinin yanısıra, hayatının son dönemini bölgedeki bir şatoda geçiren Jean-Jacques Rousseau’nun anısına oluşturulmuş koleksiyon var. Rouessau bölümü büyük filozofun kişiliğini anlamaya yönelik birkaç yüz parçalık koleksiyondan oluşuyor. Nikah, film çekimi, özel geceler ve yemekler için kullanılan manastırda Paris’in belli müzelerinde geçerli abonman Paris Museum Pass, Chaalis’teki müze koleksiyonu, kilise ve şapeli görmek için yeterli. Ancak Gül Günleri için Pass Manifestation kartı gerekiyor ve fiyatı 14 euro.

Haberin Devamı

Isparta gül temalı etkinlikler için çoktan hazır

Isparta’da güller nisanda açıyor. Güllerin kokusu gül bahçelerinin sıralandığı vadilere mis gibi kokusunu bırakıyor. Isparta’nın caddelerinde, gülhanelerinde, bahçelerinde bir ay boyunca hasat coşkusu yaşanıyor. Yurt dışından Almanlar, Hollandalılar, Japonlar gül hasatına ilgi gösteriyor. Ama hasat iç turizmi pek etkilemiyor. Oysa gül yağı üreticileri, özel işletmeler, belediyeler meraklı gezginlere kapılarını açmaya hazır. Aslına bakarsanız Isparta’da gül yolculuğu yapmak Avrupa’dakindan çok daha iyi.

Her yer gül bahçesi

Isparta’da gül tarlaları Güneykent Beldesi, Yakaören Köyü, Gönen İlçesi, İleydağı Köyü, Senir/Kılıç Köyleri, Sorkunçak Köyü’nde yer alıyor. Bu köyler, ilçeler mis gibi kokuyor. Gülün serüvenini öğrenmek için yolculuğa bu bahçelerden çıkmak gerekiyor. Gülü kokusunu kaybetmeden toplamak gerekiyor. Bu nedenle gül hasatı her sabah şafakta başlıyor. Hasat 28 gün sürüyor. Güneş ışıklarının yakıcı hale gelmemesi için en geç saat 10.00’da toplama işleminin bitmesi gerekiyor. Bülbüller gülü çok seviyor. Mayıs ayı onların üreme mevsimi. En güzel şarkılarını eşleri ve güller için hasadın başladığı saatlerde söylüyorlar. Onların sesi eşliğinde gül bahçelerinde dolaşmanın huzurunu başka hiçbir yerde bulamazsınız. Isparta’da gül kokusu tüm şehre hakim. Gül toplayan kadınlar mis gibi gül kokuyor. Yağmurlu günlerde bitkilerin dibindeki çamur bile gül özlü parfüm gibi kokuyor. Gülcüler müthiş misafirperverlikleriyle yörelerinde gelenleri ağırlıyorlar. Ziyaret edenlere önlük veriyor, aralarına alıyorlar. Birlikte gül toplayıp, sohbet edebiliyorsunuz. Gül toplama işlemi bittiğinde köylerde kaymaklı gül reçeli yemek ise adetten!

Haberin Devamı

Türkiye altın değerinde gül yağı üretiyor

Isparta’da 8 bin çiftçi ve 6 kooperatifin ortak olduğu Gülbirlik en büyük üretici. Gül yağı, toniklerde kullanılan gül suyu, kolonya sektörüne yönelik üretimin başında geliyor. Gülhanelerin imbiklerinde buhardan geçirilen güllerden sıvı elmas denebilecek kadar kıymetli gül yağı üretiliyor; kilosu 11 bin TL. Gül suyu ise bu işlem sırasında çıkan yan ürün. Isparta’da artık geleneksel yöntemle çalışan gülhane bulmak mümkün değil. Osmanlı usulü imbikli üretim yapan pek çok gülhane kapanmış. Modern gülhaneler ise görülmeye değer. Gülbirlik’in merkezinde, yeni gülhanenin yanısıra Osmanlı’dan kalma imbikleri de görebiliyorsunuz. Isparta’da gül ürünleri de çok ilgi görüyor. Yurt dışında muadilleri çok pahalı olan bu ürünler arasında sabun, lokum, krem, şampuan, reçel, gülsuyu ve kolonya var. Aromaterapide kullanılan gül yağı ve gül suyu da Isparta’da kolaylıkla bulunuyor, hem de çok ucuz.

Haberin Devamı

Gül turizmi başladı bile...

Sebat Ltd’in sahibi Hüseyin Kınacı Hollanda’da Alia markasıyla gülden kozmetik ürünleri üretip Avrupa’ya pazarlıyor. 2005’te ise Hollandalı dostlarının girişimiyle ‘Gül Hasadı’ turlarını başlatmış. Hollanda’dan gelenler bir hafta boyunca bahçelerde gül topluyor, gülhanede işlenmesine tanık oluyor, gül reçelleri tadıyor, gül çayı içiyorlar. Gül, Isparta’da henüz iç turizme yönelik hareket yaratamasa da dış turizm açısından yavaş yavaş cazibe merkezine dönüşüyor. Özellikle Güneykent’i hasat döneminde Alman ve Japon turistler dolduruyor.

(13.05.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)