www.posta.com.tr
  • Açılış sayfam yap
  • Üye Girişi
  • Canlı Skor
  • RSS
  • Mobil
  • ALTIN89,5660 %-0,12
  • BIST80313 %-0,65
  • EURO2,8395 %-0,32
  • USD2,1615 %-0,05

Ünlü şeflerden enginar tarifleri

Bir süre önce çıkan 'İstanbul Mutfakta' isimli kitap Türk mutfağına dair birçok bilgi ve lezzetli yemekler içeriyor

11 Nisan 2010 - 05:00
Yazı Boyutu:

The Guide dergisini de çıkaran yayıncı Lale Apa ve İstanbul Culinary Institute’un kurucusu Hande Bozdoğan’ın hazırladığı kitapta İstanbul’un ünlü şeflerinin ve yemek yazarlarının tarifleri yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde yemek kitaplarının Nobel’i olarak görülen Fransa’daki Gourmond World Cookbook Awards yarışmasında büyük ödülü alan 25 kitaptan biri olan ‘İstanbul Mutfakta’nın içinde Ermeni yemekleri de, modern füzyon yemekler de bulunuyor. Ülker’in Bizim Mutfak markasının sponsor olduğu kitaptaki 130 tarifi de evde denemek mümkün.
Ama malum baharın en büyük müjdelerinden enginar mevsimindeyiz. Taze taze, lezzetli enginarları yemenin tam zamanı. Pazarlarda, marketlerde hatta köşe başlarında bile mis gibi enginarlar satılıyor. Mevsime uyduk ve sizin için İstanbul’un ünlü şeflerinin yer aldığı kitaptan enginarlı tarifleri aldık...

Asma yaprağına sarılı taze enginar dolması (Istanbul Culinary Institute)
Malzemeler: (6 kişilik)
6 adet taze enginar
12 adet asma yaprağı (8-10 adet daha tencerenin dibi için)
400 ml / 2 su bardağı zeytinyağı
1 adet yağlı kağıt
1- 1/2 adet limon
15 g/3 çay kaşığı tuz
600 ml / 2 1/2 su bardağı su
1 adet soğan
1 adet havuç
1 limon

Dolma içi için:
300 g/2 su bardağı kuru bakla
1 adet orta boy kuru soğan (soyulmuş ve doğranmış)
Tuz (yeterince)
30 ml / 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)

Hazırlanışı: Bakla harcının hazırlanışı:

1. Kuru baklayı bir gece önceden suya yatırın.
2. Ertesi gün baklanın suyunu boşaltın ve bir tencereye alın, üzerine ince doğranmış soğanı ekleyin.
3. Üzerini geçecek kadar su koyun. Malzemeler iyice pişip koyulaşıncaya kadar pişirin. Baklanın çok pişmemesine özen gösterin.
4. Sonra dereotunu ekleyin. Zeytinyağını da ilave edip tuz ayarını yapın ve karıştırın.
5. Karışımı bir tepsiye dökün ve soğumaya bırakın.
6. Soğuduktan sonra eşit şekilde 6 parçaya ayırın.

Dolmanın hazırlanışı: