Pazar Postası Yazar olmak hayal değil!
Paylaş
Yazar olmak hayal değil!

Yazdığınız kitabı yayınlatmaya hazır mısınız? Amatör yazarların en büyük korkusu ve belki de yazmaktan vazgeçiren en büyük etken kitabını yayınlatacak bir yer bulamamasıdır

FİGEN ONUR ERTAN

figen@figen.net

Kolay mı, yıllarca hayalini kur, kitabın kurgusunu yap, otur yaz ve onca emeğinin karşılığında hüsrana uğra. Belki de bir çok yetenekli yazar adayı, bu olanaksızlaklardan dolayı hayallerine veda etmek zorunda kaldı. Ama artık isteyen herkes kitap yazabilecek.

Amatör yazarlara kitap sahibi olma fırsatı tanıyan yayınevlerinden biri olan İkinci Adam Yayınları’nın sahibi Alp Arıcan ile bu konuda röportaj yaptık. İkinci Adam Yayınları sırf bu iş için kurulmuş, bir buçuk yılda yazar sayısı 200’e ulaşmış.

İçlerinde gerçekten yetenekli ve geniş hayal gücüne sahip yazarlar var. “Hikayeniz güzelse ve kurgusunu iyi yaptıysanız, anlatım bozuklukları ve imla hatalarına takılmayın, biz hepsini düzeltiyoruz” diyerek, bakın bir kitap macerasını nasıl anlatıyor.

Böyle bir iş yapmak nereden aklınıza geldi?

Yazarların ve yazar adaylarının kitap yayınlatma konusunda yaşadıkları zorlukları görünce bu duruma alternatif bir yayıncılık ilkesi ile çalışmalarımıza başladık. Zaten her zaman birtakım projelerimiz vardı ve konu ‘kitap’ olunca bunu hayata geçirme konusunda kararlı adımlar attık. Doğru zamanda doğru insanlarla çalışabilme şansını elde edebildiğimizden yayınevimiz yazarların da desteği ile birlikte kısa zamanda hızlı bir şekilde büyüdü.

Sistem nasıl işliyor?

Yazarlarımız hazırladıkları çalışmaları tamamladıktan sonra bizimle irtibata geçiyorlar. Çalışmalarını e-posta veya kargo yoluyla bize ulaştırıyorlar. Ya da çalışmalarını alıp direkt ofise geliyorlar. llk etapta kitabın sayfa sayısını, kaç adet basılacağını belirliyoruz ve buna göre uygun bir ödeme planı çıkartıyoruz. Belirlenen ücretin yarısını aldıktan sonra hemen kitap üzerinde çalışmaya başlıyoruz.

Önce editörler devreye giriyor sanırım.

Evet, editörlerimiz tarafından kitabın incelemesi yapılıyor, içindeki imla hataları ve anlatım bozuklukları düzeltiliyor. Kitaba uygun kapak tasarımları hazırlanıyor ve tüm bu aşamalar süresinde sürekli yazarla iletişim halinde oluyoruz. Yazarımız kitabın son haline onay verdikten sonra da kitabın Kültür Bakanlığı’ndan bandrolü ve ISBN numarası alınıyor ve kitap baskı aşamasına geçiyor. Tüm bu işlemler ortalama bir birbuçuk ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmış oluyor.

Kaç yazarınız var?

200’ü aşkın yazarımız var. Birbuçuk yılda böyle bir sayıya ulaşmak gerçekten bizim açımızdan mutluluk verici.

En çok hangi konularda kitap yazılıyor?

Her konuda birçok kitabımız var ancak ‘aşk’ temasının öne çıktığını söyleyebilirim. Roman, öykü ya da şiir kitaplarının çoğunda ana tema aşk. Bunun dışında fantastik romanlarda da son dönemlerde artış var. Örneğin Hamit Çağlar Özdağ isimli yazarımızın 6 seri olarak çıkaracağı ve ilk 2 serisini çıkarttığımız ‘Kan Muskaları’ isimli kitaplarını fantastik türdeki kitaplara meraklı olan herkese tavsiye edebilirim.

Peki en iyi yazarlarınız ya da en çok kitabı satanlar?

En başarılı yazarlarımızın başında ‘Hayat Denen Hiçlikte Bir Türk Aşık’ ile ‘Kadın ve Renkler’ adlı iki ayrı kitabını çıkardığımız Aykut Semerci geliyor. Şiir kitabı çıkarmış olmasına rağmen, iki kitabının da satışı 5 binlere ulaşmış durumda. Aykut Semerci’nin yazmış olduğu romanı da bu yıl yayınlayacağız ve asıl patlamayı o çalışmayla birlikte yapacağını düşünüyoruz. Onun dışında biraz önce bahsettiğim ‘Kan Muskaları’ adlı altı serilik çalışmasının iki serisini yayınladığımız Hamit Çağlar Özdağ da oldukça başarılı bir yazar.

‘Sanırım Adı Aşktı’ adlı çalışmasıyla Gülfidan Özgür de iyi bir çıkış yakaladı. 16 yaşında ilk kitabını yazan gelecekte çok çok başarılı yerlerde olacağını düşündüğümüz Melodi Baç da ‘Yasak’ adlı kitabı ile kısa süre içerisinde başarılı yazarlarımızın içerisindeki yerini aldı. Yılmaz Şener’in ‘İnsan Tutulması’ adlı çalışması da hem satış hem de içerik olarak başarılı.

Ekim ayında ikinci baskısını yapacağımız oyuncu Nehir Erdoğan’ın annesi olan, senaryo çalışmaları da bulunan Şükran Fişekçi de ‘Güz Solgunu Bedenler’ adlı kitabıyla iyi bir çıkış yakaladı. Çocuk kitaplarında Çiler Çelikler tüm hayvansever ailelerin çocuklarına okutmasının gerekli olduğunu düşündüğümüz ‘Hayvanlardan Çocuklara Mektuplar’ adlı iki çalışmasıyla çok çok iyi işler yaptı. Işıl Çelik’in ‘Hayallerimi Saldım Çayıra’ isimli kitabını da başarılı kitaplarımız arasında sayabilirim.

Bu yazarların başarılı olmalarındaki etken nedir?

Bu konuda yazarların edebi dili ve yeteneği tabii ki en belirleyici unsur. Maddi başarıdan söz ediyorsanız biz hiçbir yazarımıza kitap satışından büyük kazançlar sağlayacaklarına dair bir vaatte bulunmuyoruz, kimse de böyle bir vaatte bulunamaz zaten. O yüzden bizim kitaplar konusundaki başarı kriterimiz satıştan ziyade kitabın sanatsal değeri.

İsim ve kapak tasarımı çalışmaları nasıl oluyor? Yani beraber oturup mu karar veriyorsunuz, siz mi yönlendiriyorsunuz?

Yazarlarımız bize çalışmalarını ulaştırdıklarında kafalarında zaten kitabın ismiyle ilgili bir şeyler oluşmuş oluyor. Bir iki isim arasında gidip gelenlere ya da kitabının adını henüz bulamamış olan yazarlarımıza kitabın editöryal hizmetlerin yanı sıra bu konuda da yardımcı olabiliyoruz. Kapak tasarımlarıyla ilgili olarak da yazarlarımızın fikrini alıyor, nasıl bir kapak düşündüklerini öğrenip ona göre çalışma yapıyoruz. Bazı yazarlarımız kapak tasarımını tamamen bize bırakıyorlar ve biz onlara çeşitli alternatifler sunuyoruz.

Okuyanlar merak edecek. Biri geldi ben kitap yazdım dedi, bu kitap kaça mal olur?

Bu sayfa sayısına ve baskı adedine göre değişiyor. Örneğin 80 sayfaya kadar olan bir kitap ortalama 2 bin lira tutuyor. Ancak önceden de belirttiğim gibi bu sayı baskı adedine göre değişebiliyor. Biz ödeme konusunda elimizden geldiğince yazarlarımıza yardımcı olmaya ve onlar için uygun bir ödeme planı çıkarmaya çalışıyoruz.

Dağıtım ve PR’ı nasıl yapıyorsunuz?

Türkiye’nin en büyük kitabevleriyle birlikte dağıtımcılarımız aracılığıyla çalıştığımız markalaşmış kitabevleri de mevcut. Ayrıca kitaplarımız bütün internet kitap satış sitelerinde de anında yerini alıyor. Kitaplarımızın tanıtım bültenleri tüm kitabevlerine gönderilir ve bu kitabevlerinden oluşacak talebe göre de dağıtım yapılır. PR ya da reklam çalışması, reklam maliyetleri göz önüne alındığında oldukça maliyetli bir çalışma. PR çalışması yapmak isteyen, reklam vererek kitaplarının satış grafiğini yükseltmek isteyen yazarlarımızla çoğu kez birlikte hareket ediyoruz.

Zorluklarla da karşılaşıyorsunuzdur tabii ki. Bunlardan bahseder misiniz?

Karşılaştığımız en büyük zorluk kesinlikle dağıtım. Bu Türkiye’de sektörün çok önemli bir kısmında söz sahibi olan dört beş yayınevinin dışında tüm yayınevlerinin yaşadığı, çözümü hiç de kolay olmayan bir sorun. Bu sorunu iyi iletişim ve dostluklar kurarak en aza indirmeye çalışıyoruz.

Enteresan olaylar yaşadınız mı?

Yaşamaz olur muyuz... Şiir kitabı yayınlanacak olan Aykut Semerci’nin en az on bin adet basılmasını istediğini bildiğimden dolayı, ofisten ayrılırken arkadaşlarımıza bin adedi geçmemesi için ikna edin demiştim. Ofise bir geldim ki beş bin adet üzerinden sözleşme yapılmış. Arkadaşlarımız Aykut Semerci’yi ikna edeceğine Aykut Semerci arkadaşlarımızı ikna etmiş. Herkes “Satar abi bu adamın kitabı” diyor. O güne dek yayınevimizin beş bin adet satan tek bir kitabı bile yok. “Nasıl satar ya?” dedim. “Satar” dediler. İddiaya girdik. Kitap basıldı. İlk bir hafta ses yok, ikinci hafta ses yok... İlk iki haftada en fazla elli adet kitap satılmıştır diye tahmin ediyorum. Üçüncü hafta nasıl oldu bilmiyorum kitap özellikle D&R’lardan her gün yüzer yüzer talep edilmeye başlandı. Aykut Semerci çok kısa bir sürede şaşırtıcı bir başarı yakaladı.

İletişim: http://www.ikinciadamyayinlari.com.tr/

(09.10.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı