Pazar Postası Yurdumun yenilebilir otları
Paylaş
Yurdumun yenilebilir otları

Yenilebilir otlar hakkında bilgileri, tedavide kullanılma biçimlerini ve yararlarını pek çok kitapta bulabiliriz. Yararlı otlardan yapılan en lezzetli ve en pratik tarifleri sizin için seçtik

Deniz börülcesi
Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kalsiyum gibi pek çok mineral içerir. En lezzetli olduğu zamanlar yaz aylarıdır. Genellikle haşlanıp salatası yapılan deniz börülcesi tuz konmadan yenilebilir.

Çipural deniz börülcesi (4 kişilik)
Malzemeler
4 adet çipura
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı çam fıstığı
500 gr. deniz börülcesi

Hazırlanışı: Deniz börülcelerini bol, kaynar suda kılçıklı kısımlarından sıyrılıncaya kadar haşlayın ve süzdürün. Kök tarafından tutup elinizle sıkıp çekerek iç kısımdaki kılçığını çıkarın, bir kenarda biriktirin. Bu şekilde tamamını ayıklayın.
Bir tavaya zeytinyağı ve çam fıstıklarını koyup fıstıklar hafifçe renk alana kadar kavurun. Sarımsağı ezip ekleyin ve renk alınca hazırladığınız deniz börülcelerini ekleyip 4-5 dakika daha kavurun. Çipurayı temizleyip kurulayın ve fileto çıkarın.
Üzerini tuzlayın ve eritilmiş tereyağı sürün. Izgara veya kömür ateşinde fazla harlı olmamak kaydıyla 7-10 dakika her iki tarafını pişirin. Tabağa önce deniz börülcelerini yayıp üzerine çipura balığını koyun, sıcak sıcak servis edin.

Fesleğen
Bahçelerde ve saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Özellikle salata ve makarna soslarında kullanılır. Antalya’da patlıcan yemeklerine de konur. Yaz aylarında toplanan bu bitki kurutulup kışın da kullanılabilir.

Fesleğen sarma (4 kişilik)
Malzemeler
30 adet büyük boy fesleğen yaprağı
1/2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı pirinç
1 adet soğan
1/2 demet maydanoz
1 adet rendelenmiş olgun domates
200 gr. orta yağlı kıyma
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı: Fesleğenleri yıkayın ve kurulayın. Pirinci yıkayın, süzün. Soğanı soyun, yıkayın, ince ince doğrayın. Maydanozu yıkayın, ayıklayın, ince ince kıyın.
Pirinç, soğan, maydanoz, domates, kıyma, bir miktar tuz, bir miktar karabiber ve tereyağını karıştırın. Harçtan yaprağın bir ucuna, bir çay kaşığı koyun.
Kenarları hafif kıvırın ve sarın. Eğer yan taraftan kıvrılmazsa kıvırmadan sarın. Geniş bir tencerenin dibine maydanoz saplarını koyun ve sarmaları üzerine dizin. Suyu ekleyin, kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın, yaklaşık 30 dakika kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis edin.

Dereotu
Uçucu yağlar, protein, C ve P vitamini ve potasyum içerir. Her mevsim yetişir. Avrupalılar tohumlarından da yararlanırken Türkiye’de daha çok yeşil haliyle yenir.

Dereotu soslu somon (4 kişilik)
Malzemeler

Dereotlu sos için:

2 demet dereotu
2 diş sarımsak
10 adet fındık
Tuz ve karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı

Somon için:
4 adet iri somon balığı dilimi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı ardıç tohumu
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı: Bir kabın içine somon dilimlerini, zeytinyağı ve dövülmüş ardıç tohumlarını koyup karıştırın. Alt üst ettikten sonra 2 saat buzdolabında dinlendirin.
Bu arada dereotlarını ayıklayın. Yıkayıp süzün ve kurulayın. Dereotlu sosun malzemelerini bir küçük robota koyup 1-2 dakika hızlı çalıştırarak ince püre haline getirin.
Izgarayı kızdırın, somon dilimlerini koyup iki yüzünü dörder dakika pişirin, bir tabağa alın. Üzerine hazırladığınız dereotlu sosu döküp servis edin. Dilersiniz servis ederken tabağı haşlanmış nohut ile süsleyebilirsiniz.

Hindiba
Yaprakları kalsiyum, demir ve bakırca zengindir. Mavi çiçekleri sadece sabah açar. Türkiye’de bahçe radikası, akhindiba, acıgıcı, çakçak isimleriyle de bilinir. Çiğ ya da haşlanarak yenir.

Kabaklı hindiba salatası (4 kişilik)
Malzemeler
500 gr. hindiba
2 adet halka halinde doğranmış kabak
2 adet iri olgun domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş rendelenmiş sarımsak
Deniz tuzu

Hazırlanışı
Hindibanın körpe kısımlarını saplarıyla birlikte ayıklayın. Büyükçe bir tencerede su kaynatın. Su iyice kaynadığında hindibaları koyup 5 dakika kadar haşlayın.
Domatesi rendeleyip tavada suyunu çekene kadar pişirin. Hindiba ile kabakları servis tabağına alın. Domates sosuna sarımsak, tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştırın ve kabaklı otun üzerine gezdirdikten sonra servis edin.

Lavanta
Kendiliğinden yetişir. Yaz aylarında çiçek açtığında toplanır. Tatlılara, marmelat ve reçellere konur.

Lavantal sorbe (8 kişilik)
Malzemeler
100 gr. lavanta
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı limon suyu
3 su bardağı su
4 yemek kaşığı votka

Hazırlanışı: Lavantaların çiçeklerini koparın. Bol suda yıkayın ve süzün. Üzerine limon suyu ve şekeri katın. Beraberce havanda dövüp püre haline getirin.
Bu karışımı 6 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra su ve votka ilave edin. Çabuk donması için iki ayrı kapta buzluğa koyun ve 20 dakikada bir karıştırarak dondurma kıvamında donmasını sağlayın. Cam bardaklarda servis edin.

Kişniş
Yabanisi Doğu Anadolu’da yetişir. Saksıda veya bahçede yetiştirilir. Çiçeklenmeden toplanmalıdır.

Kişnişli havuç çorbası (4 kişilik)

Malzemeler
4 ufak adet doğranmış havuç
1 adet doğranmış soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş
4 su bardağı et suyu
100 gr. krema 1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı: Tereyağını eritip havuç ve soğanı 5-10 dakika kavurun. Önceden ıstılmış et suyunu ilave edin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte, havuçlar yumuşayana kadar pişirin.
Biraz soğuduktan sonra mutfak robotunda püre haline getirin. Tekrar tencereye alın. Kremayı ilave edip bir taşım kaynatın. Çorba arzu ettiğinizden koyu ise biraz daha su ilave edin. Taze kişnişleri, tuz ve biberini koyun. Karıştırın ve servis edin.

Kuzukulağı
Yaprakları C vitamini, demir ve fosfor içerir. Karışımlara girdiği gibi yemeği de yapılır.

Kuzukulaklı çiğ köfte (4 kişilik)
Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
250 gr. yağsız dana eti (dövülmüş veya robotta çekilmiş)
6 yemek kaşığı kuru isot veya kırmızı biber
1/2 adet kıyılmış kuru soğan
2 diş dövülmüş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 demet kuzukulağı

Hazırlanışı: Genişçe bir tepsi veya köfte leğenine tuz, kuru isot (biber), karabiber, salça, et, kuru soğan ve sarımsağı koyup yoğurmaya başlayın. İyice karışınca çiğ köftelik bulguru yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Tepsideki malzemeleri gerektiğinde çok az su ile yavaş yavaş bastırarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurun. Çiğ köfteyi kıvamına gelinceye kadar yoğurun ve bir top yapın.
Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinde sıkarak aralıklı olarak servis tabağına dizin. Yanında yıkanıp kurulanmış kuzu kulakları ile servis edin. Köfteler kuzukulaklarına sarılarak da yenebilir.

6

Haberin Devamı