www.posta.com.tr
  • Açılış sayfam yap
  • Üye Girişi
  • Canlı Skor
  • RSS
  • Mobil
  • ALTIN88,4250 %0,80
  • BIST77665 %1,03
  • EURO2,8770 %-0,09
  • USD2,2325 %-0,53

Genetiği değiştirilmiş yiyecekler

30 Ocak 2011
Yazı Boyutu:

Belki de genetiği değiştirilmiş ürünler  tüketiyor ve bunu bilmiyorsunuz bile. Ambalajlı yiyeceklerin yüzde 80’i GDO (genetiği değiştirilmiş organizmalar) içeriyor. Ailenize ne yedirdiğinizi bilmek en doğal hakkınız. Bugün size GDO’larla ilgili bilmeniz gerekenleri ve sağlığınız açısından ne ifade ettiklerini anlatacağım... Bilim adamları yıllardan beri bitki ve hayvanları çaprazlayarak yiyeceklerimiz için en lezzetli seçenekleri oluşturmaya çalışıyorlar ama günümüzde bu, biyoteknolojideki gelişmeler sayesinde söz konusu olmaktan çıktı.
Bilim adamları artık farklı türlerde genetik mühendisliği yöntemlerini kullanıyor ve böylece bu farklı türler aynı genetik materyalleri paylaşıyorlar. Bunu, bir türden DNA alıp, diğerine enjekte ederek yapıyorlar. Bu genetiği değiştirilmiş organizmalar (veya GDO’lar) yalnızca böcek ve tarım ilaçlarına dayanıklı değil, aynı zamanda uygunsuz koşullarda da yetişebilecek tohum ve bitkiler oluşturmak için yaygın bir şekilde gıda sanayisinde kullanılıyor. GDO konusu epeydir tartışma yaratıyor ancak, tartışmanın iki tarafında da mantıklı görüşler bulunuyor.

Avantajları

Çok fazla kontrolden geçiyor: Hayvanlar üzerinde GDO’ların etkilerini izleyen birçok çalışma yapıldı. Bu araştırmalar, hiç tartışmasız, GDO tüketiminin güvenli olduğunu gösteriyor.
Tarıma katkıları: GDO’lar bitkilerin normalde yetişemeyecekleri ortamlarda yetiştirilebilmesini sağlıyor.
Gıdada ucuzluk: Tarımın kolaylaşması daha fazla gıda ürünü demek. Bu da daha ucuz yiyecek anlamına geliyor. Bundan sadece ortalama tüketici yararlanmakla kalmayabilir ve küresel sonuçlar doğurabilir. Çünkü daha ucuz yiyecek dünya çapındaki aç insanları doyurabilmeye olanak sağlar.
Daha fazla besin değeri: GDO’lar, organizmanın kendiliğinden sahip olduğu besinsel değerin kat kat fazlasına sahip olmak için kullanılabilirler. Örneğin bilim adamları hasat sonrası işlemlerini artık kullanmama amacıyla, daha yüksek oranlarda A vitamini içermesi için pirincin genetiğini değiştirdiler. Bu ‘altın pirinç’ daha çoğu ülkede yasal değil ama uzmanlar birkaç yıl içerisinde yasallaşmasını bekliyorlar.

Endişe yaratan konular

Sağlık açısından: GDO’ların insanlar üzerindeki uzun vadeli etkilerini gösteren bir araştırma henüz yapılmadı. Araştırmacılar, sağlık açısından oluşabilecek riskler arasında şunların olabileceğinden endişe duyuyor: Alerjenler, antibiyotik direnci, endokrin bozukluğu, üreme bozuklukları, hızlı yaşlanma...
Güvenlik açısından: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) GDO’ları normal olarak yetiştirilmiş ürünlerden ayırmıyor. Şirketler gönüllü güvenlik danışmasını tercih edebilirler; fazladan test de gerektirmiyor.
Etik açıdan: Bazı insanlar, GDO’ların doğaya saygısızlık ve doğal olan organizmanın değerlerini ihlal etmek olarak görüyorlar.
Etiket ihtiyacı: Her 10 Amerikalıdan 9’unun etiketlemeyi destekliyor olmasına karşın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi GDO’ların etiketlenmesini gerekli bulmuyor. Detaylı etiketler olmadan da tüketicinin alacağı ürün hakkında uygun kararı vermesi zorlaşıyor.
Genetiği değiştirilmiş organizmalar konusu tüketicinin ailesini nasıl besleyeceği konusunda karar vermesini gerektiren karmaşık bir konu... GDO’ların güvenliği hakkında bir kuşkunuz yoksa markete gidip, bugüne kadar en fazla kontrolden geçmiş yiyecekleri satın alabilirsiniz. Ancak, hala bu araştırmalarla ve GDO’ların güvenilirliğiyle ilgili kafanızda soru işaretleri varsa ve GDO’suz ürünleri almak istiyorsanız, bu basit adımları izleyin:

Organik Ürünler

GDO’dan kaçınmanın en kolay yolu, organik yiyecekler almaktır. Amerikan Tarım Departmanı organik yiyeceklere hiçbir şekilde biyomühendislik teknolojisi uygulanmadığını onaylıyor.

Dikkat edilmesi gereken yiyecekler

Günümüzde, soya fasulyesi, mısır, şekerpancarı ve kanolanın en az yüzde 85’i GDO tohumlarından yetiştiriliyor. Bu yüzden eğer GDO’lu ürünler kullanmak istemiyorsanız mısır ve soya içeren ambalajlı ürünleri satın almamanız gerekiyor.

BU HABERİ PAYLAŞ
YORUMLAR

Bu haberle ilgili hiç yorum yapılmamış. ilk yorum yazan siz olun