Bilim - Teknoloji PC fiyatları düşecek mi?
Paylaş
PC fiyatları düşecek mi?

Her yeni Windows ile artan PC fiyatları, Windows 10 bile birlikte tarihi bir düşüş yaşayabilir...

2015'te PC üreticileri Windows 10 ve Chrome OS'lu PC'lerin savaşına hazırlanıyor. Bu savaştan galip çıkacak işletim sistemi PC piyasasında büyük ağırlık kazanacak. Bu sebeple PC fiyatlarında da büyük bir düşüş bekleniyor.

Chromebook'ların 250 doların altına kadar inmesi beklenirken, Windows 10'lu PC'lerin de büyük indirimlerle Chromebook'ların önününü kesmeye çalışmasına kesin gözüyle bakılıyor. Halihazırda Windows 8 çalıştıran PC'lerin kullanıcıları da cihazlarını Windows 10'a yükseltmek için heyecanla bekliyorlar, zira Windows 8'den 10'a geçiş, 1 yıl boyunca ücretsiz olacak.

Geçtiğimiz günlerde PC pazarı hakkındaki raporunu açıklayan IDC'ye göre, 2014 içinde PC satışları yüzde 4.7 oranında düştü. Bu düşüşte tablet ve phablet satışlarının da etkisi olduğu gibi, Microsoft'un hiç beğenilmeyen Windows 8 sisteminin de önemli payı bulunduğu iddia ediliyor. Dolayısıyla üreticiler şimdi Windows 10'un satışları canlandırmasını bekliyorlar. Hatta Lenovo'nun yetkilileri neredeyse tüm ümitlerini Windows 10'a bağlamış durumdalar ve CES fuarı sırasında yaptıkları açıklamalarla da bunu belli ettiler.

Peki ama fiyatların düşmesine etki edecek asıl neden ne? Tabii ki, yukarıda da söylediğimiz gibi, Windows 10'a geçişin bedava olması... İnsanların eski laptop'larına veya masaüstü bilgisayarlarına, yeni PC almadan, yeni işletim sistemini bedava kurabilecek olmaları, müşterilerine yeni PC'ler satmak isteyen devler için aslında bir sorun. Daha önce pek çok kullanıcı, yeni Windows'a tek başına para vermek yerine, onunla gelen yeni bir PC almayı tercih edebiliyordu. Çünkü aradaki fark gerçek anlamda az oluyordu. İşte bu yüzden, PC fiyatlarını düşürmek zorunda kalacakları düşünülüyor. Kısacası, kendinize yeni bir bilgisayar alacaksanız, 2015 sizin için güzel bir yıl olabilir.

Haberin Devamı

Resimlerle: Windows 10 neye benziyor, yeni ne sunuyor?

Kaynak: CHIP Online