Nedim Şener Peki ABD güvenilir müttefik midir?
HABERİ PAYLAŞ

Peki ABD güvenilir müttefik midir?

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı eski Yardımcısı Philip Gordon, İngiliz Financial Times gazetesinde yayınlanan makalesinde, “Türkiye’yi artık yakın ve güvenilir müttefik olarak değil de bir Ortadoğu ülkesi olarak görme zamanı geldi.” diye yazdı.

Philip Gordon’un sıfatının önünde “eski” yazmasına bakmayın. Obama dönemi bürokratı Gordon, görevini bırakmış olsa da görüşleri şu anda ABD’nin halen geçerli politikalarını temsil ediyor. Evet son seçimde Donald Trump Başkan oldu ama iktidar Obama politikalarında.

ABD bu; mesajı bazen eski bürokratlar üzerinden verir. O yüzden, Gordon’un sözleri ABD yönetiminin Türkiye’ye karşı gelecekte izleyeceği stratejiyi de özetliyor. O zaman şu soruyu sormak gerekiyor, “Peki ABD güvenilir bir müttefik midir?”

ABD, Tükiye’nin yıllardır mücadele ettiği terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’ye toplam 2 bin kamyondan oluşan 50 bin kişi donatacak kadar silah ve mühimmat verdiyse ve Türkiye’nin Kuzey sınırı boyunca bu örgütün kontorülünde bir koridor oluşturmaya çalışıyorsa bence güvenilir bir müttefik değildir.

FETÖ’cüleri koruyor

ABD, kendi İç Güvenlik Bakanlığı’nın gönderdiği ve mahkemeye ulaşan belgelere göre darbenin sivil imamı Kemal Batmaz’ın FETÖ lideri ile ilişkisi ortaya çıktığı halde, ifadelerle, fotoğraflarla 15 Temmuz darbe girişimi ile FETÖ bağlantısı ispatlanmasına rağmen hala Fetullah Gülen’i korumaya devam ediyorsa bence güvenilir müttefik değildir.

ABD, darbeye karıştığı açık olan kişilerin geçerli pasaportu bile olmadan ülkesinde kalmasına göz yumuyor, onları Türkiye’ye karşı istihbarat operasyonu aracı olarak kullanıyorsa bence güvenilir müttefik değildir. Kavgaya karıştığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumaları hakkında tutuklama kararı çıkarıp, iki Türk’ü tek tip turuncu elbiseyle hapsediyor, 80 koli belgenin kapağını açıp Türkiye’de darbe girişiminde bulunan FETÖ’cülere tek bir soru sormuyorsa bence güvenilir bir müttefik değildir.

Siyasi operasyon

ABD, FETÖ’cü polis ve savcılarla sıradışı ilişkilere giren İstanbul Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanması sonrası halkı cezalandırarak kaos yaratmaya çalışıyorsa bence güvenilir müttefik değildir.

ABD, ezeli düşmanı Rusya’ya bile daha önce uygulamadığı tüm vize başvurularını askıya alma kararını Türkiye’ye uyguluyorsa bence güvenilir bir müttefik değildir.

ABD, Rıza Sarraf davası üzerinden Türkiye’yi “teröre yardım eden ülke” gibi yargılamayı amaçlıyor, siyasi operasyon yapıyorsa bence güvenilir bir müttefik değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder