Siyaset Peki kimmiş bedelli lobisi?
Paylaş
Peki kimmiş bedelli lobisi?

Savunma Bakanı, bedelli askerlik için lobi yapılmasından şikâyet etti ama bugüne kadar umut veren açıklamalar hep hükümetten geldi

Bedelli askerlik çıkacak mı çıkmayacak mı tartışmaları bitmek bilmezken, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Bunu sürekli pompalayan bir bedelli lobisi var” ifadesi, konuya yeni bir boyut getirdi." Gönül bu ifadesinin bir itham değil tespit olduğunu söyledi. Oysaki konu bugüne kadar hükümet çevrelerinde de sık sık gündeme getirildi.

Gönül’ün çıkışına tepki gösteren bedelli bekleyenler, “bedelliaskerlik2010.net” adresli sitede “Bu ülkede bedelliyi sürekli pompalayan bir bedelli lobisi var. Peki ama bu lobiyi yaratanlar kimler acaba? Bakan Gönül biraz geçmişe dönüp bakarsa bu lobinin nasıl ve ne şekilde kimlerin yarattığını görecektir” açıklamasını yaptılar ve ardından kendilerini umutlandıran gelişmeleri sıraladılar.

Gönül: Lobi meşru bir şey

Gönül dün Kongo Demokratik Cumhuriyeti Ulusal Savunma ve Eski Muharipler Bakanı Charles Mwando Nsimba ve beraberindeki heyetle görüşmesi öncesinde “bedelli lobisi” sözleriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken şunları kaydetti: “Bugün söylediklerim eski söylediklerimin aynısıdır, yeni bir şey söylemedim ancak milletvekillerimize yüzlerce mesaj geliyor, mektup geliyor o sebeple bir lobi dedim. Lobi, tabii demokratik, özellikle parlamenter rejimlerde çok meşru bir şeydir yani o bir itham değil tespitten ibarettir. Her menfaat grubunun, aynı düşüncede olan insanların lobi kurmasından daha tabii bir şey olmamaz.”

Gönül’ün açıklamalarına tepki gösteren bedelli bekleyenler, lobinin varlığının doğru olduğunu ama bu lobinin AKP’liler olduğunu ima ettiler. Bedelli bekleyenler kendilerini umutlandıran gelişmeleri şöyle sıraladılar:

2002 genel seçimleri öncesi bedelli askerlik AKP’nin vaatleri içerisindeydi.

Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, 2003 yılındaki bir röportajında, “Bedelli askerlik bizim seçim beyannamemizde var, bu bizim halkımıza verdiğimiz bir sözümüzdür. En geç sonbaharda (2003 yılının sonbaharı) bu konunun meclise geleceğini düşünüyorum” demişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan önce bedelli bekleyenlerden askerlik şubesine dilekçe vermelerini istemişti. Erdoğan, Referandum öncesinde bir televizyon kanalındaki söyleşide bedelliyle ilgili soru üzerine ‘şu anda çalışma yok beklentiyi artırmamalıyız’ dese de “Böyle bir adımın atılması noktasında herhangi bir gelişme olursa açıklarız” demişti. Erdoğan başka bir açıklamasında da bedelli konusuna Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ile görüştükten sonra şartlar uygunsa bakılabileceğini söylemişti.

Konuşmalarında Bedelli Askerliğe karşı olmadığı mesajını veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 8 Ekim günü NTV canlı yayınında bedellinin profesyone askerlik çalışmasının içinde olup olmayacağının belli olmadığını söylemişti. Arınç, “Önce asker kendi görüşünü içerisinde belirleyecek, Milli Savunma’dan bize gelecek, biz de ona siyasi bir veçhe koyacağız. Ben prensip olarak askerlik süresinin bu kadar uzun olmasına karşıyım. Biz uzunda eşitliği değil, belki kısada eşitliği konuşabiliriz. Ama bunların hepsi tasavvurlarımızda olan şeydir. Hükümetin kararı yok” demişti. Arınç, “Bu konuda seçim öncesinde karar verilebilir mi?” sorusuna “10 aylık bir süreden söz ediyorsunuz sanırım. 2011... Bu kadar konuşulduktan sonra mutlaka bir şey olması gerekir. Ortada bırakılamaz” demişti. Arınç, 19 Ekim’deki açıklamasında ise “Yıl sonuna yetişebilir diye ümit ediyorum” dedi.

Vecdi Gönül, Erdoğan’ın 23 Nisan 2010 günü dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile yaptığı görüşme öncesinde bedelli ile ilgili bir soruya “Başbakan ne derse odur” karşılığını vermişti. Gönül, başka bir açıklamasında da sözleşmeli askerlik devreye girdikten sonra muvaffakiyet sağlanırsa, asker ihtiyacı karşılanırsa o zaman askerliğin kısalması ve bedelli askerliğin gündeme gelebileceğini söylemişti.

AKParti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, ise, “Önce Hükümete ve Başbakan’a Genelkurmay’dan bir brifing verecekler. Ondan sonra bu askerlik konusu kamuoyunda tartışılacak ve ardından Meclis’e gelecek. Biz o zaman çalışmaya başlayacağız. Şu an bu konu hiçbir bilgimiz yok” demişti.

RADİKAL

2

Haberin Devamı