Pazar Postası Pele adı servet demek
Paylaş
Pele adı servet demek

Pele... Bir futbol efsanesi... 71 yaşında ama yolda 18 milyon dolar kazanıyor... CNBC-E Business Dergisi haziran sayısında futbol efsanesi Pele'ye yer verdi...

Futbol efsanesi 71 yaşında ama yılda 18 milyon dolar (12 milyon euro) kazanıyor. Bu rakam 2010’da dünyanın en çok kazanan futbolcularının gelirine yakın... Futbolu bırakalı 34 yıl oldu. Ama yeşil sahalar onun gibisini görmedi. FIFA, onu 1999 yılında, yüzyılın futbolcusu olarak seçti. Evet! Pele’den bahsediyoruz. Gerçek ismiyle söyleyecek olursak Edison Arantes do Nascimento’dan...

Pele, pek çok eski meslektaşı gibi bugünkü futbolcuların uçuk transfer fiyatlarını ağır bir şekilde eleştiriyor: “Benim zamanımda futbolculara az para veriyorlardı. Biz de profesyoneldik. Şimdi oyuncular TV’den, sponsorluktan destek alıyor. Futbol dünyanın en büyük sektörü haline geldi.” Ancak böyle düşünen Pele’nin 1975 yılında Santos’tan ABD’nin Cosmos takımına transferi, o güne kadar bir futbolcuya ödenen en yüksek para karşılığında gerçekleşmişti: 4.7 milyon dolar! Futbolu bıraktıktan sonra dönemin en çok aranan reklam yıldızlarından biri oldu. Kısa süreliğine de olsa şarkıcılığa bile soyundu, Elton John ile mikrofon karşısına geçti. Bütün bunların yanında beyaz perdede boy gösterdi. 1981 yılında John Huston’ın yönettiği Victory (Zafere Kaçış) filminde Sylvester Stallone ve Michael Caine ile başrolleri paylaştı.

Reklam başına 1.2 milyon dolar alıyor

Peki Pele şimdilerde ne yapıyor dersiniz? Hemen söyleyelim: ‘Pele’ markası altında yılda 18 milyon dolar kazanıyor. Bu paranın kaynağını markalı ürünler, hizmetler ve reklam kampanyaları oluşturuyor. Pele reklam kampanyalarında en fazla iki günlük film çekimine katılıyor ya da fotoğraflarının kullanılmasına izin veriyor. Altı ayla sınırlandırdığı kampanya başına en az 1.2 milyon dolar talep ediyor. Kampanya çerçevesinde bir basın toplantısı ya da etkinliğe katılım teklif edilirse fiyatını yüzde 10 artırıyor. Emekli olduktan sonra Coca Cola, Mastercard, Nokia, Puma ve Viagra’nın projelerinde yer aldı. Aynı zamanda dünyanın çeşitli yayın organlarında köşe yazıları yazıyor, TV programlarına katılıyor.

Hatta siyasete atılıp 1994-1998 yılları arasında Spor Bakanlığı bile yaptı. Ayrıca Pele’nin hayatı ‘Pele Forever’ adıyla, yedi yıl önce beyaz perdeye aktarıldı. Filmde ‘Siyah İnci’ lakaplı futbolcunun kaydedilmemiş ünlü golleri, maçlardaki unutulmaz anları bilgisayar teknolojisiyle yeniden yaratıldı. Pele, 2007 yılında Türkiye’ye perakende konferansının davetlisi olarak geldi. 45 dakikalık konuşma için kürsüde kaldı ve 400 bin dolar aldı. Pele’yi dinlemek için 2 bin 800 kişi 700’er euro ödeyerek kayıt yaptırdı. Pele Türkiye’de konferans vermek için sekiz ayda ikna edildi. Yemek seçmeyen ve kaprisli isteklerde bulunmayan Pele sadece kalacağı odanın Boğaz manzaralı olmasını talep etti. 2008 yılında İran’ın en büyük 2 takımı Persepolis ile İstikbal arasındaki derbiyi izlemek için bu ülkeye çağırılan Pele 350 bin dolar talep edince davet iptal edildi.

“Dünyanın en iyi futbolcusu hala benim”

Nisan ayında Messi 50’nci golünü atarak Barcelona formasıyla en fazla gol atan yabancı uyruklu rekorunu ele geçirdikten sonra Pele’den ilginç bir açıklama geldi. Pele “Kimse Pele’nin yaptıklarını yapamadı. Kimse 17 yaşında dünya şampiyonu olmadı. Kimse bin 200’den fazla gol atamadı. Kimsenin üç dünya şampiyonluğu yok” dedi. Kendisini Platini, Beckenbauer ve Maradona gibi oyuncularla kıyaslayanları anladığını belirten Pele, günümüzün efsaneleri Cristiano Ronaldo, Messi, İbrahimovich gibi yıldızlara ise hiç şans tanımıyor.

* 1967 yılında onu izlemek için Nijerya’daki iç savaşta iki günlük ateşkes ilan edildi.
* İran Şahı sadece iki dakika konuşabilmek için Pele’yi üç saat boyunca havalimanında bekledi.
* 1970’lerde yapılan bir ankette Pele’nin adı Avrupa’nın en çok tanınan markaları listesinde sadece Coca Cola’nın gerisinde kaldı.
* 1969’da Brezilya’da yapılan maçta Pele hakemle girdiği bir tartışmanın ardından oyundan atıldı. Ama polis olay çıkmasından korktuğu için Pele oyuna hemen geri alındı.

2010’da en çok kazanan 10 futbolcu (France Football)

* Linoel Messi (Barcelona) 31 milyon euro
* Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 27.5 milyon euro
* Wayne Rooney (Manchester United) 20.7 milyon euro
* Kaka (Real Madrid) 19.3 milyon euro
* David Beckham (L.A. Galaxy) 19 milyon euro
* Ronaldinho (Flamengo) 18.3 milyon euro
* Carlos Tevez (Manchester City) 15 milyon euro
* Frank Lampard (Chelsea) 14.2 milyon euro
* Yaya Toure (Manchester City) 13.8 milyon euro
* Thierry Henry (NY Redbulls) 13.2 milyon euro

2

Haberin Devamı