Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Penis eğriliği tedavi edilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Penis eğriliği tedavi edilebilir

SORU: Penisimde eğrilme başladı, neden? 54 yaşındayım ve emekliyim.. Herhangi bir sağlık problemim de yok.. Ancak penisimde eğrilme başladı.. Giderek artıyor, sertleşme sırasında da ağrı oluyor.. Tedavisi var mıdır?

CEVAP: Bu duruma tıp dilinde peyroni diyoruz. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalık. Bu genelde ağrı ve penisin eğriliğine neden oluyor. Orta yaşlı erkeklerin yüzde 5 ile 1’ini etkileyen bir durum. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle olabilir, travmaya bağlı olabilir, iltihabi durumlarda ya da şeker hastalarında da sıkça görülüyor. Bu gelişen bir durum sabit bir durum değil. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek artıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor. Bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise penis o tarafa doğru eğiliyor. Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişkiye giremez ve çok ağrı çeker duruma geliyor.

Haberin Devamı

Ameliyatta kısalma olabiliyor

Tedavide bir süre destek (ilaç) tedavisi ile bekleme süresi koyuyoruz. Hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren yaklaşık 1 yıl bekliyoruz. Bu sürede ilerleyici özelliği olan hastalık genellikle son halini almış oluyor. Eğer fazla kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici bir ameliyat yapmak gerekiyor. Destek tedavisi çok anlamlı bir tedavi değil. Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görüyoruz. Yüzde 60’ında da ameliyat gerektirebilecek eğrilikte artma görülüyor. Bu durum sertleşme sorunu ile birlikte de seyredebiliyor. Hem sertleşme sırasında belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor ve kişi cinsel ilişkiye giremez hale geliyor. Tedavisinde bazı özel yöntemler kullanılıyor. Kamışın damarlarından alınan yamalar o bölgeye çıkarılarak konuyor. Bunda tek sorun var penis boyunda yaklaşık 1 santim kadar bir kısalma olabiliyor. Hastanın da bu durumu ameliyat olmadan önce bilmesi çok önemli. Bu ameliyat 1-2 saat sürüyor. Hastanın 1 gün hastanede yatması gerekiyor. Damara bağlı sertleşme sorunu da olanlara bu ameliyatla birlikte protez de takılabiliyor.

Haberin Devamı

Gece sürekli tuvalete kalkıyorum

SORU: Küçük bir prostatım var (18-19 mg). Doktorum ameliyata gerek olmadığını söyledi. İlaç ile tedaviye başladık. Gündüzleri 2-3 saat tuvalete gitmeden idare ediyorum. Bu sürenin daha da uzadığı zamanlar oluyor. Ancak yattıktan sonra 1-1.5 saatte bir tuvalete gitmenin nedeni ne? Niçin bu çile akşamları bastırıyor?

CEVAP: Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımlarının kalp ile aynı hizaya gelmesi buralardaki ödemin (hücreler arası biriken sıvı) çözülmesini kolaylaştırır. Sisteme tıpkı su içiyormuşsunuz gibi sıvı eklenir. Bu nedenle gece idrar sıklığınız ve miktarınız artabilir. Prostat büyümesi belirtilerini engellemek için kullandığınız ilaç da yetersiz kalıyor olabilir, ameliyat gerekebilir. Üroloğunuz ile durumu tekrar görüşmenizde fayda var.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder