Pazar Postası Pera Palace Hotel kapılarını açıyor
Paylaş
Pera Palace Hotel kapılarını açıyor

Atatürk'ün de bir odasının bulunduğu bu efsanevi otel "Pera Palace" , 4 yıl önce kapattığı kapılarını 1 Eylül Çarşamba günü müze-otel olarak yeniden açıyor

Haber: Merve Özaytekin

mozaytekin@posta.com.tr

Beyoğlu’ndaki Pera Palace Hotel, İstanbul’un en önemli kültür miraslarından. 120 yıllık geçmişinde devlet adamlarından üst düzey yöneticilere, ajanlardan ünlü yazarlara kadar pek çok misafiri ağırlamış. Atatürk’ün de bir odasının bulunduğu bu efsanevi otel, 4 yıl önce kapattığı kapılarını 1 Eylül Çarşamba günü müze-otel olarak yeniden açıyor. 23 milyon Euro’ya yenilenen Pera Palace Hotel, şimdiden İtalya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden rezervasyon aldı bile...

İstanbul’un iyi bir otele ihtiyacı var

“Yıl 1883... Uluslararası Yataklı Vagonlar Şirketi (La Compagnie Internationale des Wagons-Lits), Şark Ekspresi (Orient Express) seferlerini Romanya’ya kadar uzattı. Vapur aktarmalı olan seferler de yolcuları İstanbul’a kadar getirirdi... O yıllarda İstanbul fazlasıyla Batı etkisinde yaşar, Batı kültürünü benimsemeye çalışırdı ama İstanbul’da yurt dışından gelen soylu ve zengin turistleri ağırlayacak kapasitede bir otel yoktu. Beyoğlu- Meşrutiyet Caddesi’ndeki Pera Palace Hotel işte tam da bu ihtiyacı karşılamak için yapıldı” diye Pera Palace’ın hikayesini anlatıyor kaynaklar...

Türkiye’nin Batı standardındaki ilk oteli

Bir otel ihtiyacını gören Wagons-Lits’nin kurucusu Georges Nagelmackers, 1892’de ‘Compagnie Internationale des Grands Hotels’ (Uluslararası Büyük Oteller Şirketi) adlı bir şirket kurarak işe başlar. Nagelmackers, Şark Ekspresi’nin güzergahı üzerindeki kentlere ‘Palace Hotel’ler yapmak isteğiyle yola çıkar. İstanbul’da da ‘Grande Rue de Pera’daki tek boş yer, bugünkü Pera Palace’ın bulunduğu eski mezarlıktır.

Hemen harekete geçen Georges Nagelmackers otelin yapımına 1892 yılında başlar. Otelin mimari çizimlerini de Osmanlı Bankası ve Arkeoloji Müzesi’nin Levanten mimarı Alexandre Vallaury yapar. 1885’te tamamlanan Pera Palace Hotel, Batı standartlarında Türkiye’nin ilk oteli unvanını alır. Otel, o zamanın koşullarına göre neo-klasik cephe düzenlemeleri ve oryantalist mimari tarzların bir arada kullanılarak tasarlanır ve alabildiğine lüks mobilyalarla donatılır. İstanbul’un ilk elektrikli asansörü de bu otelde yer alır.

Atatürk cephe dönüşlerinde geldi savaş zamanı casuslar'ı ağırladı

Pera Palace Hotel 1914’e kadar en şaşaalı günlerini yaşar. Ne zaman ki I. Dünya Savaşı başlar, Osmanlı Devleti Fransa ile savaşa girer, Şark Ekspresi seferlerine ara verilir. Tarihler 1915’i gösterirken otelin işletmesi Mersinli Bodossaki Anastassiadis’e verilir. Ve bir dönem başlar. Çünkü otel o yıllardaki en önemli konuğu Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlamaya başlar. Atatürk, otelin anı defterini ilk kez 1917’de imzalar.

O yıldan sonra defalarca Pera Palace Hotel’de kalır Atatürk. Cephe dönüşlerinde evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası herkes tarafından bilinir. Atatürk, zamanında evi gibi kullandığı bu otelden Cumhuriyet’in ilanından sonra da vazgeçmez. Ata, konuklarını hem Dolmabahçe’de hem de Pera Palace Hotel’de ağırlar. Ve tabii Cumhuriyet baloları için de tek tercihi burası olur....

Otelde çok ünlü isimler de konaklar. Mata Hari’nin 1917 yılında Fransa’da idam edilmeden önce Pera Palace’ta kaldığı bilinir. Ünlü yıldız Greta Garbo da İstanbul seyahati sırasında Beyoğlu’nu tercih ederek burada konaklar. Korku romanlarının efsane yazarı Agatha Christie için de otelin ayrı bir yeri vardır. Çünkü yazdığı ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ romanını Pera Palace’ın 411 numaralı odasında şekillendirir ve kaleme alır. Dünyanın en çok okunan yazarlarından biri olan Agatha Christie’nin 15 Eylül’deki 120’nci doğum yılı kutlaması da romanını yazdığı bu otelde yapılacak.

Agatha Christie’nin Türkiye yayıncısı Altın Kitaplar’ın ev sahipliğinde düzenlenecek etkinliğe yazarın torunu Mathew Prichard ile ‘Agatha Christie’nin Gizli Defterleri’ adlı kitabın yazarı John Curran katılacak. Pera Palace’ın konukları saymakla bitmez. Öyle ki casuslar ve üst düzey yöneticiler de bu otelde kalır. Cicero kod adıyla ajanlık yapan İngiliz ve Sovyet ajanı Kim Philby de Türkiye’ye geldiğinde Pera Palace’da kalır. Ayrıca dünyaca ünlü edebiyatçı Ernest Hemingway’in de 1920’lerde otelin barında içki içtiği bilinir.

Agatha Christie’nin odasında bir gece konaklama 400 Euro

Pera Palace Hotel 1 Eylül’de yeniden kapılarını açacak. 23 milyon Euroluk yatırımla hayata geçirilen proje için otelde bazı düzenlemeler yapıldı. Atatürk’ün konakladığı oda, doğumunun 100’üncü yılı olan 1981’de, Ata’nın şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirilmişti. Şimdi de Atatürk’ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze-evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, ‘şafak’ pembesiyle yenilenen 101 numaralı müze oda, müzayedelerden temin edilen yerli ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf ve kartpostallar, madalyalarla daha da zenginleştirildi. Pera Palace Hotel’de Ernest Hemingway, Pierre Loti, İngiltere Kralı VIII. Edward gibi ünlü müşteriler adıyla anılan 16 süit oda yer alıyor. Sayısı 115 olan odaların her birine Haliç manzarası hakim.

Otelde SPA kapsamında bakım hizmetleri veriliyor. Ayrıca bir de kapalı yüzme havuzu var. Pera Palace Hotel, İstanbul’un yeme-içme alanında da en iyi olmayı hedefliyor. Zamanında aydınların buluşma noktası olan ‘Orient Bar’, yaz aylarında kullanılabilecek terasıyla yine pek çok kişiyi ağırlayacak, ayaküstü sohbetlere ev sahipliği yapacak. Kubbeli Salon ise akşam üstü çayı eşliğinde piyano dinlemek isteyenleri ağırlayacak. Otelin yeni ana restoranı ‘Agatha’ da Şark Ekspresi’ndeki en önemli duraklar olan Fransa, İtalya ve Türk mutfaklarını bir araya getirecek. Agatha Christie’nin kaldığı oda da geceliği 400 Euro’ya müşteri ağırlayacak.

5 bin parça gümüş takım sergilenecek. Çay, kahve fiyatları dudak uçuklatmayacak

Pera Palace Hotel’in şu anki sahibi Beşiktaş Group. Aslında otel Hasan Süzer’e ait. Hasan Süzer’in oğlu Mustafa Süzer hem Çeşme’deki oteli hem de Pera Palas’ı satışa çıkarınca ilk iş Beşiktaş Group’un patronu İhsan Kalkavan’ı aramış ve Yavuz Kalkavan Pera Palace’ı almaları gerektiğine karar vermiş. Otelin satış 2006’da, devir ise 2007’de yapıldı. 2051 yılına kadar üst kullanım hakkı Kalkavanlar’da kalacak otel için Beşiktaş Group 20 milyon dolar ödedi. Otel satın alındıktan sonra yapılan incelemede mutfakta bir dolap yerinden kaldırıldı ve bir oda ortaya çıktı.

İşte tüm tartışma da bununla başladı. Yavuz Kalkavan “Bulduğumuz odaya 1979’dan beri girilmemişti. Kilitliydi. İçinden de 5 bin parça gümüş servis takımı çıktı. Üstelik bu servis takımından otelde 40 yıldır çalışan kat görevlisinin bile haberi yok” dedi. Bunun üzerine İstanbul Otelcilik Turizm ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Hasan Süzer’in kızı Cennet Süzer Teker bir açıklama yaptı ve şöyle dedi: “Bulunan gümüş takımları babam Hasan Süzer aldı. Bir dönem onları otelde kullandık ama baktık gümüş takımlar birer ikişer gidiyor, müşteriler onları bavullarına koyup götürüyor, takımları kaldırdık, babam onları odaya kilitledi. Zaten kimse de mutfaktan girilen odanın farkında değildi. Babamın o gümüş takımlarını oraya kilitlediğini ben çok iyi biliyorum. Yeni sahiplerinin gümüş takımları sergileyecek olmalarından memnunuz.”

Birkaç gün içinde hizmete girecek olan 9 katlı otelin eskiden 145 odası vardı. Bugün ise 115 odayla hizmet verecek. Çünkü hizmetli odası olarak kullanılan odalar özel izinle büyütüldü. 175 personelin görev yapacağı otelde fiyatlar Ritz Otel düzeyinde olacak. Üstelik tarihi dokusu olan Pera Palace’da kahve, çay içmek de pek çok kişi için mümkün olacak. Fiyatlar uygun tutulacak, üstelik servis 120 yıllık gümüş takımlarla yapılacak!

4

Haberin Devamı