Ekonomi Perakendeye kural geliyor

Perakendeye kural geliyor

Paylaş
Perakendeye kural geliyor

Plansız kurulan alışveriş merkezlerinin talep analizi yapılmadan gelişme gösterdiğini belirten Sanayi Bakanı Nihat Ergün, bu alana kural getirmenin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi

Sektör bir araya geldi

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, nüfus, şehir altyapısı, trafik ve çevre gibi etkenleri değerlendirmeden plansız şekilde kurulan alışveriş merkezlerinin (AVM) talep analizi yapılmadan gelişme gösterdiğini belirterek bir kural getirmenin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Ergün, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ve dernek üyeleri ile bir araya gelerek Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı ile ilgili görüştü.

Kararlar bilimsel değil

Ergün, büyük kentlerde AVM’lerin düzensiz bir şekilde kurulmasının sıkıntı oluşturduğunu, nerede kurulacakları kararının bilimsel ölçütlere göre ve analize dayalı şekilde verilmediğini söyledi.

Bazı yerlerde bir hesap hatası olduğunu belirten Ergün, çok kısa aralıklarla, birbirinin içine girmiş şekilde AVM’lerin kurulduğunu, şu an gelinen noktanın, mevcut AVM’leri ve büyük mağazaları da mağdur ettiğini söyledi. Ergün “Bu çok sağlıklı bir gelişme değil” dedi.

Düzenleme yapılacak

Ergün, bu alana bir kural getirmenin kaçınılmaz olduğunu belirterek “Fransa başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede buna benzer uygulama var ve sistem, bu kurallar çerçevesinde düzenli işliyor” dedi.

Üretici, tedarikçi, satıcı ve tüketicilerin çıkarlarını gözeten bir yasa taslağı hazırladıklarını belirten Ergün, kamunun düzenleyici ve denetleyici rolü çerçevesinde, sağlıklı şehirleşme, tüketici memnuniyeti ile piyasa ekonomisi işleyişine uygunluğu gözeten bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı