Dünya İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres toprağa verildi

İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres toprağa verildi

Paylaş
İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres toprağa verildi

İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in cenaze törenine birçok dünya lideri katıldı. Cenazede Türkiye'yi Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti. ABD Başkanı Obama, Filistinlilerden gelen tepkilere rağmen cenazeye katılan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'a, törene geldiği için teşekkür etti

Çarşamba günü hayatını kaybeden İsrail'in eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres için bugün cenaze töreni düzenlendi. Türkiye'yi Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun tenya lideri de katıldı.








Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun yanı sıra Prens Charles, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere'nin esi Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel'de törende bulunan isimler arasındaydı.



FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS DA ORADA

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da Peres'in cenaze törenine katılanlar arasında yer alıyor.

Abbas’ın Peres'in cenaze törenine katılma kararı alması ve taziye mesajı yayınlaması, Filistin halkı ve Filistinli direniş grupları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, yaptığı açıklamada, “Abbas’ın Peres’in cenaze törenine katılması şehitlerimizin ve Filistin halkının yaşadığı acıların hafife alınması anlamına geliyor. Filistin halkı, Gana ve başka soykırımlara imza atan Peres’in ölümünden büyük bir memnuniyet duymaktadır.” ifadelerini kullanmıştı.



OBAMA'DAN ABBAS'A TEŞEKKÜR

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in cenaze törenindeki konuşmasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a teşekkür etti. Obama, tepkilere rağmen törene katılan Abbas’ın bu davranışının, geçmişte denenen ancak sonu gelmeyen barış için de bir ümit kaynağı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Obama, geçtiğimiz günlerde ölen Peres’in cenaze töreninde bir konuşma gerçekleştirdi. Peres için “Sevgili Dostum” ifadesini kullanan Obama, “Siyonist inancın merkezinde adalet ve umudun olduğunu gösterdi” dedi.

Konuşması sırasında Filistin Devlet Başkanı Abbas’a cenaze törenine katıldığı için teşekkür eden Obama, Mahmud Abbas’ın cenaze törenine katılmasının geçmişte denenen ancak sonu gelmeyen barış için de bir ümit kaynağı olduğunu söyledi.

Peres'in bir grup insanın diğerlerini canavarlaştırdığını küçük yaşlarda gördüğünü vurgulayan Obama, “Bu durum, Şimon’u zorluklara hazırladı ve tehditlere karşı dikkatli bir hale getirdi. Ancak, bu durum onun kalbini katılaştırmadı” ifadelerini kullandı.

Peres’in "İsrail’in kurulması için verdiği emeğe" de değinen Obama, katkılarının her zaman hissedildiğini aktardı.

Haberin Devamı