Hakan Çelik Performans kabinesi
HABERİ PAYLAŞ

Performans kabinesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu çok iddialı bir ekip oluşturdu. Hükümette yer alacak isimlerin çoğu tecrübeli ve başarılı isimler. Yeni katılanlar da partiyi ileriye taşıma potansiyeline sahip. Dört deneyimli başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Ali Babacan, Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan, Başbakan Davutoğlu’na büyük güç verecek. Arınç’ın bu kabinede de yer alacağından hiç kuşkum yoktu, yanılmadım.

[[HAFTAYA]]

Neredeyse bütün kesimlerin saygısını kazanmış olan Ali Babacan istikrarın sembolü olarak gösteriliyor. Ekibiyle birlikte ekonominin koordinasyonuna devam edecek olması piyasaları da rahatlattı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve dev kalkınma projelerini takip eden Cevdet Yılmaz’ın kabinede yer alması ekonomik istikrar beklentisinde olan herkesi sevindirdi. Bazı yorumcular Numan Kurtulmuş’un ancak 2015 kabinesinde yer alabileceğini savunuyordu. Kesinlikle bu fikre karşı çıktım. Kurtulmuş’un bir dönem daha dışarıdan gelişmeleri izlemesi motivasyonunu kıracaktı.

Haberin Devamı

Dinamik bir süreçte kabineye girmesi AK Parti için ciddi kazançtır. Kurtulmuş’un sahip olduğu siyasi kodlar ve yüksek enerjisi Davutoğlu’nun aradığı bir özellik. Yalçın Akdoğan bu kabinenin en çok konuşulan üyelerinden biri olacak. Erdoğan çizgisine sıkı sıkıya bağlılığı, akademik birikimi ve genç yaşının ötesindeki siyasi birikimi cumhurbaşkanıbaşbakan eksenini tamamlayacak nitelikte.

Akdoğan’ın çözüm sürecinde de daha etkin olacağını ve pozitif katkı sağlayacağını göreceğiz. Mevlüt Çavuşoğlu- Volkan Bozkır ikilisi bence bu kabinenin flaş seçimi. Hükümetin fazlaca Ortadoğu’ya kaydığı ve Batı ile ilişkilerin çok ihmal edildiği eleştirileri yapılıyordu. Dışişleri Bakanı seçilen Çavuşoğlu yakın geçmişte AKPM’de “ilk Türk Başkan sıfatıyla” büyük fark yarattı. İngilizce ve Almanca’nın yanında Japonca bilen Çavuşoğlu ılımlı stili ve diplomatik müzakere becerisiyle uluslararası ilişkilerde Türkiye’nin eksikliğini hissettiği katkıyı getirecektir.

Turgut Özal ve Süleyman Demirel’le de çalışmış olan Volkan Bozkır diplomasiyi çok iyi bilen bir büyükelçi ve siyasetçi. Avrupa Birliği konusuna Türkiye’de Bozkır kadar hakim az insan vardır. Egemen Bağış’ın döneminde de AB ile ilişkilere katkısı olmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konularına derinlemesine hakim, krizleri soğukkanlılıkla yöneten, son derece saygın bir siyasetçi. Kıbrıs’tan Irak, Türkmenistan Rusya’ya kadar geniş alanda Türkiye’nin enerji gibi hayati bir meselede çıkarlarını en iyi savunabilecek isimdir.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türkiye’de iş ve ekmek yaratan konuları uzun süredir başarıyla takip ediyor. Diyarbakır ve ötesinde de saygı gören entelektüel kimliği bu kabinede de kalmasının isabetli olduğunu gösterecek. Kabinede yerlerini koruyan Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Ömer Çelik ve Çağatay Kılıç, Tayyip Erdoğan’ın güvenini kazanmış isimler. Devam ediyor olmalarının AK Parti hükümetine güç katacağına kuşku yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder