Bilim - Teknoloji PES 2014: İnceleme
Paylaş
PES 2014: İnceleme

Demosuyla başladığımız PES 2014 serüvenini bu sefer son sürümde yaşadık; işte sonuçlar...

Futbol oyunları tabii ki dönem ne olursa olsun, kalitesi ne seviyede olursa olsun hep oynan oyunlar arasında olacaklar. En azından video oyunları dünyası başladığından buyana geçe sürede biz oyun severlerin gördüğü genel resim bu. Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi, oyun sektöründe de spor oyunlarının ve de özellikle futbolun yer bir ayrıdır. Evet, Amerika'da NFL oyunları ve NBA oyunları, FIFA'ya göre çok daha fazla satıyor olabilir ama dünya çapına bakıldığı zaman PES ve FIFA, açık ara en çok satan spor oyunları arasında ilk sıralarda yer alıyorlar. Özellikle son yılların en büyük rekabeti, PES ve FIFA arasında yaşanıyor. Bu iki isim Fenerbahçe ve Galatasaray kadar ciddi bir boynuz mücadelesi içerisindeler ve futbol ile yaşayan ülkemizin günlük yaşantısına da etki edecek kadar içimizde bu durum. Artık yolda geçen insanlardan bile "PES 2014 çıkmış" ya da "FIFA bu sene olmamış" gibi birçok farklı söylem ve itham duymamız işten bile değil. Chip Online ekibi olarak, bizlerin de en çok ilgi duyduğu yapımlar arasında bulunuyor futbol, malumunuz, taraftarlık bir yere kadar ama özellikle yoğun iş temposunda iki maç yapıp bırakmanın keyfi bir ayrı oluyor...

Haberin Devamı

Yenilenmiş, farklı bir PES deneyimi

Konumuz PES 2014 ve son iki yıldır ağır bir şekilde kan kaybeden PES için bir hayli önemli bir yıldı bu. Oyun çıkmadan önce ortaya atılan dedikodularsa ona çok zarar vermişti. Özellikle oyun içerisine ekleneceği çok önceden vaat edilen yeni fizik motoru yüzünden, yağmur efektlerinin oyun içerisinde bulunmayacağı dedikodusu, alıp başını gitmişti. Şimdiyse durumumuz dedikodulardan çok daha farklı zira oyun bir süredir piyasada. Gelin dilerseniz kendisine birazcık daha yakından bakalım... İlk olarak geçen sene itibari ile başlayan Türkçe oyun yapısı ile karşılaşıyoruz PES 2014'de de. Tamamen Türkçe olan menü, her türü oyuncuyu gönül rahatlığıyla yönlendirebiliyor ve dilediği oyun modunu seçmesinde büyük oranda yardımcı oluyor. Fakat bizim gözümüze çarpan sorun, menünün basitliği oldu. Basitlik derken, tasarım olarak sanki son dakika yapılmış, gerekli sekmeler konulsa yeter mantığı ile üretilmiş olmasından dem vuruyoruz. Yani böyle dev bir isme, bu kadar "havada" bir giriş menüsünü açıkçası biz yakıştıramadık. Fakat oyuna girdiğimiz zaman bu ilk intibadan pek eser kalmadı zira oyunun önceden verdiği sözlerin çoğunu tuttuğunu görmek bizleri sevindirdi.

Haberin Devamı

FIFA'ye taş çıkaracak dinamikler

PES 2014 birçok vaat ile çıktı piyasaya. Futbol oyununu en derinden etkileyecek olan başlıksa kesinlikle "True Ball Tech" yapısıydı ki yüzde yüz oranında olmasa da bu sistemi oyun içerisinde gördük. True Ball Tech'in en büyük özelliği, FIFA'nın 2011 oyununda çözdüğü, 360 derece görüş ve vuruş açısı aslında. Bilmeyenler için belirtmekte fayda var; PES 2014 bu güne kadar sadece sekiz açıya sahipti. Zaten yarışta geride kalmasının en büyük sebeplerin başında bu durum yer alıyordu. Deneyim ettiğimiz kadar ile artık topu ayağına alan oyuncu, eskiye nazaran çok daha ince paslar verebiliyor. Fakat yerden giden paslar, geçen yılkinden farklı değil ve halen rahatsız edici. Hava toplarıysa tam tersine, resmen muhteşem şekilde yol alıyor ve gerçekçilik hissiyatını oyuncuya havada geçirdikleri her saniye aktarıyorlar. Pasların temeline yerleşen bir diğer yenilikse iyi zamanlamadan daha çok, doğru oyuncuya, doğru güç ile topu iletmek. Kimilerinin hoşuna gidecek, kimilerinin de beğenmeyeceği bir özellik bu. True Ball Tech'in oyuna bir diğer artısı da topun artık oyuncunun ayağına yapışıp kalmaması olmuş. Yine FIFA'nın önceden ortaya koymuş olduğu bu mekanik, klasik PES oyuncularının başlangıçta canını sıkacak ama zamanla gerçekçilik payını bir hayli arttıracak, dinamik bir özellik.

Haberin Devamı

True Ball Tech ve Fox, oyunun iki ana başlığı

PES oyuncularının en çok sevdiği şut çekme dinamikleri de bir hayli değiştirilmiş. Nitekim bu değişiklik bizleri pek de sevindirmedi zira şut çekmek halen birazcık zor ama eskisi kadar değil. Artık hedeflenen noktaya şut çekmek eskisinden çok daha kolay ama istediğimiz gibi bir şut çekmek sinir bozucu derecede zor. Şuttan bahsetmişken; belki de en çok heyecan yaratan free kick'lerde de bazı sorunlar gözümüze çarptı. Eski oyunlarda barajı geçmek başlı başına bir sorunken, artık baraj yokmuş gibi, gönül rahatlığıyla vuruş yapabiliyoruz. Bu da her free kick'in potansiyel gole dönüşmesine zemin hazırlamış oluyor. True Ball Tech ile birlikte devreye giren Fox grafik motoru sayesinde, artık oyuncuların omuz omuza mücadelelerini çok daha iyi bir şekilde deneyim edebiliyoruz. Koşmalar, durmalar, ani hareketler; artık hepsi daha doğal gözüküyor. Ani şekilde yön değiştiren oyuncuların vücut ağırlıklarını ne şekilde kullandığını bile net bir şekilde görebiliyoruz. Ayağında topu taşıyan oyuncunun kendi özellikleriyse, en az oyuncunun yeteneği kadar önemli çünkü o eski rahatlığı 2014'te bulamayacağınızın garantisini verebiliriz. Zaten PES 2014'ün en büyük artısı da bu... MASS mekaniği sayesinde defans bir hayli geliştirilmiş durumda. Karşı karşıya genel oyuncuların, topa müdahaleleri ziyadesiyle gerçekçi. Diğer taraftan çalım atmak, MASS'in hiçbir özelliğinden nasibini almamış. Hele bir de rakibe kayarak müdahale etmek isterseniz, denemelerinizin yüzde 90'nında rakibin ayağını kırmış olarak bulacaksınız kendinizi; direk topla müdahalenizse baya az olacak.

Haberin Devamı

Lisans sorunlarına rağmen dimdik ayakta

Merakla beklenen bir diğer yapı; "Combination Play" idi. Normalde, rakip takım sahasında en fazla iki oyuncumuz kendi arasında micro yapabiliyorlardı. Artık bu rakam üçe çıkmış durumda. Belirli oyuncuların kendi aralarında, otomatik ya da el yordamı ile gerçekleştirebildiği taktik koşular, artık çok daha derin dinamiklere sahip. İlk denemelerimizde belirli tuş kombinasyonları ile üç oyuncuyu aynı anda hareket ettirmek, bizlere biraz mekanik gelmişti ama yenilenen top motoru sayesinde, birçok farklı varyasyonun ortaya çıktığına şahit olduk. Heart ise çokça konuşulan 12. adam mantığıydı. Her oyuncunun kendisine özel morali söz konusu ve maçın nerede, kiminle yapıldığından, nereye doğru yöneleceğine kadar birçok farklı başlık aracılığı ile olumlu ya da olu mantığının resmen dışa vurumu olmuş.

PES 2014 içerisinde UEFA ligi, Cope Libertadore gibi lisanslı müsabakalar bulunduğu gibi, ilk defa Asian Champions League'in de kendisine yer bulduğunu görüyoruz. Pek tabii her yıl olduğu gibi, birçok takım ve oyuncu ne yazık ki telif hakkı yasalarından ötürü kendisini gösteremiyor. PES Master League yine aramızda ama geçen yıldan bu yana çok da büyük değişikliler göstermemiş durumda. Her PES oyuncusunu keyifle vakit geçireceği Master League, ne yazık ki bizim için artık geliştirilmesi gereken, oyunun en önemli modlarından bir tanesi.

Resimlerle: Dünden bugüne futbol oyunları

Kaynak: CHIP Online