Gündem Pes valla

Pes valla

Paylaş
Pes valla

Mardin Kızıltepe, 2008'deki üniversiteye giriş sınavında toplu kopya çekildiği için ÖSYM tarafından cezalandırıldı. Pazar günkü YGS için öğrencilere sınav yeri olarak Trabzon, Adana, Muğla ve Kıbrıs gösterildi

10 BİN ÖĞRENCİ MAĞDUR

Mardin Kızıltepe’de 2008’de üniversiteye giriş sınavında toplu kopya çekildiği belirlenmişti. Gözaltına alınan 84’ü öğrenci 177 kişi mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.

Sınavları da iptal edilmişti. Bu nedenle ÖSYM, Mardin Kızıltepe’de sınav yapılmamasına karar verdi. Bu nedenle pazar günü yapılacak Yükseköğrenim Giriş Sınavı’na (YGS) katılacak 10 bin Kızıltepeli öğrenci mağdur oldu.

BELEDİYEDEN YARDIM

ÖSYM tarafından Kızıltepeli birçok öğrenciye, sınav yeri olarak Trabzon, Bolu, Malatya, Adana, Muğla, Sinop, Edirne ve Eskişehir gösterildi. Hatta sınav yeri Kıbrıs olan bile var.

Öğrenciler şimdi geleceklerini belirleyecek olan YGS stresinin yanında bir de sınava gidip gidemeyeceklerinin sıkıntısını yaşıyor. Kızıltepe ve Mardin belediyeleri bazı yerlere otobüs kaldıracak.

‘AİLEME BAHANE OLDU’

Kızıltepe Kaymakamlığı da ‘fakirlik kaydı’ olanlar için yol parası ödeyecek. Ancak bunlar kaygıları gidermiyor. Özellikle kız öğrenciler ÖSYM’ye isyan ediyor.

Adile Sun (17) “Ailemin durumu kötü. Derslerim çok iyi. Ama sınav yerim Adana çıkınca hayatım kabus oldu. Ailem zaten beni okutmak istemiyordu, şimdi onlara bahane doğdu ‘Kız başına seni nasıl Adana’ya göndeririz’ diyorlar” dedi.

‘HAYALLERİMİZ ÇALINDI’

Adıyaman’da sınava girecek olan Kadriye Yaşar “Şimdi yüzlerce kız sınava ‘uzak’ diye gönderilmeyecek. Benimki gibi çoğunun hayatları kararacak. ÖSYM geleceğimizi ve hayallerimizi çaldı” dedi.

Famila Kaymaz da “Eşim zaten işsiz. Kendi boğazımızdan kesip okuttuğumuz 3 oğluma sınav yeri olarak Malatya çıkmış. Şimdi ne yapacağız diye kara kara düşünüyoruz” dedi.

Nezir GÜNEŞ- İbrahim AYDOĞAN/DHA

2