Dünya Peşmerge büyük IŞİD operasyonuna hazırlanıyor

Peşmerge büyük IŞİD operasyonuna hazırlanıyor

Paylaş
Peşmerge büyük IŞİD operasyonuna hazırlanıyor

Erbil basınında yer alan iddialara göre Kuzey Irak yönetimi, Mahmur'a yönelen IŞİD'e karşı büyük bir operasyona hazırlanıyor..

Hasan Remzi/ Erbil

Haberin Devamı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin IŞİD'e karşı başlatacağı iddia edilen 'Büyük Operasyon' için geri sayım başladı. Peşmerge Bakanlığı'ndan gelen son açıklamada Peşmerge güçleri İŞİD'e karşı büyük operasyon içi harekete geçiyor. Peşmerge Komutanları ve İrak Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari'nin şu an Erbil'de toplantıda oldukları duyuruldu. Komutan Helgurd Hikmet (Peşmerge Bakanlığın Genel Müdürü) basına verdiği açıklamada, Peşemergelerin Mahmur, Giwer, Xazir ve Musula yakın ilçelerinde büyük ortak operasyon için hazırda bekleniyor. Komutan Hikmet'in verdiği bilgilere göre operasyon Türkiye, Amerika ve Bağdat yönetimi ile Peşmerge ortaklığında yapılacak. Erbil basınına göre operasyona Türkiye ve Amerika savaş uçakları ile havadan destek verecek.

Haberin Devamı

OBAMA'DAN HAVA OPERASYONU MESAJI

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Irak’ta yaşadıkları kentin IŞİD militanları tarafından işgal edilmesinin ardından dağlara kaçarak aç ve susuz saklanan 40 bine yakın Yezidi’ye yardım etmek amacıyla havadan acil insani yardım paketi bırakmayı ve IŞİD’e hava saldırısı düzenlemeyi düşündüğü ifade edildi. Obama yönetiminde görev yapan üst düzey bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı’nın bu sabah Beyaz Saray’da ulusal güvenlik yetkilileriyle yaptığı görüşmede Irak’taki azınlıklara ilişkin bir dizi seçenekleri değerlendirdiği belirtildi.

Obama’nın değerlendirdiği seçenekler arasında Sincar Dağları’nda saklanan azınlık halka havadan insani yardım paketi bırakmanın yanı sıra, dağların bulunduğu bölgeyi ele geçirerek dağ eteklerine yerleşen IŞİD militanlarına hava saldırısı düzenlemenin de bulunduğu ifade edildi. IŞİD militanlarının Sincar ve Zummar’ın ele geçirmesi sonrası 40 bine yakın Yezidi Sincar Dağları’na saklanmıştı. Kentten kaçmayı başaran binlerce Yezidi ise, akrabalarını geride bırakmak zorunda kalarak kuzey kentlerine göç etmeye başlamıştı.

TSK'DAN IŞİD AÇIKLAMASI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) "Türk savaş uçaklarının bugün Irak hava sahasında uçuş yaptığı gerçek dışıdır." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı