Ekonomi Petrol 2.5 yılın zirvesinde

Petrol 2.5 yılın zirvesinde

Paylaş
Petrol 2.5 yılın zirvesinde

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 108 doları aşarak son 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 120 dolara yaklaştı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı mayıs ayı teslimi 30 sent artışla 108,24 dolara çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı gün içindeki işlemlerde 108,78 dolara kadar çıkarak, Eylül 2008’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı mayıs ayı teslimi de 1,05 dolar artışla 119,75 dolara ulaştı ve 24 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) Dönem Başkanı İran, petrol fiyatlarının artışı nedeniyle OPEC’in olağanüstü toplantı yapmasına gerek olmadığını bildirdi.

Petrol fiyatlarının artışında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki olayların etkisi oluyor. Fiyatların artışını Gabon’da günlük 240 bin varillik petrol üretiminin durmasına yol açan grev, Kuzey Denizi’nde İngiltere’nin en büyük petrol sahası Buzzard’daki sorunlar nedeniyle hampetrol sevkıyatının ertelenmesi de destekliyor.

Suudi Arabistan ve Kuveyt, petrol fiyatlarının tercihen mevcut fiyatların altında olması gerektiğini düşündüğünü bildirdi.

Kuveyt Petrol Şirketi Üst Yöneticisi (CEO) Faruk El Zanki, petrol fiyatlarının düşmesini görmek istediğini, ancak fiyatların varil başına 90 doların altına düşmesini beklemediğini söyledi. El Zanki, 90 ile 100 doların ham petrol için "adil fiyat" olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan’dan bir yetkili de ülkesinin petrol fiyatları için uygun seviye görüşünü değiştirmediğini ve halen varil başına 70-80 dolar seviyeleri arayışında olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı