Yaşam Picasso şaheseri Balıkesir'den çıktı

Picasso şaheseri Balıkesir'den çıktı

Paylaş
Picasso şaheseri Balıkesir'den çıktı

1991 yılındaki Körfez Savaşı'nda Kuveyt Müzesi'nden çalınan ünlü ressam Picasso'nun 10 milyon dolar değerindeki orjinal nü tablosu Balıkesir'de ele geçirildi

Dünyaca ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso'nun 1991 yılındaki 1. Körfez Savaşı sırasında Kuveyt Müzesi'nden çalınan, ceylan derisi üzerine yapılma, ön yüzünde "Picasso 1924", arka yüzünde ise Kuveyt Müzesi'ne ait mühür ve yazılar bulunan tablosu Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerini harekete geçirdi.

Çalıntı tabloyu elinde bulundurduğu ihbarı gelen ve satmak için müşteri aradığı belirtilen Z.G. (41) 1 ay boyunca takibe alındı. Z.G.'nin bir alıcıyla bağlantıya geçtiği ve tabloyu satmak için İstanbul'dan otobüs ile Balıkesir'e geldiğini saptayan jandarma, dün (cumartesi) otobüs terminalinde operasyonu başlattı.

MUĞLA'YA GÖTÜRMÜŞ AMA SATAMAMIŞ

Z.G. saat 14.00 sıralarında Balıkesir Terminali'nde otobüsten inerken kıskıvrak yakalandı. Valizindeki aramada çalıntı tablo da ele geçirildi. Z.G.'nin daha önce de tabloyu Muğla'ya götürdüğü, ancak satamadığı öğrenildi. Sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen Z.G. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Z.G., Kepsut L Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Soruşturmanın çok yönlü olarak sürdüğü bildirildi.

Haberin Devamı

KORUMAYA ALINDI

Balıkesir Müze Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları ilk incelemede, oturur vaziyetteki çıplak bir kadının tasvir edildiği Picasso'nun yağlıboya tablosunun orjinal olduğuna kanaat getirdi. Tablonun yaklaşık piyasa değerinin 10 milyon dolar olduğu belirtildi. Jandarmaya da bu yönde rapor verildi. Ancak tablonun durumuyla ilgili, bu konularda daha yetkin bir müze ya da araştırma kuruluşundan da görüş isteneceği ifade edildi. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına alınan tablonun, korumaya alındığı bildirildi.

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)