Bilim - Teknoloji Piliniz sizi ele veriyor!
Paylaş
Piliniz sizi ele veriyor!

Biz telefonumuzun pil ömrüyle mücadele ederken, bakın o pille aslında neler yapılabiliyormuş...

Telefonların GPS'leri sayesinde, teknoloji devleri ve işbirliği yaptıkları söylenen gizli servisler, dünyadaki herkesin her an nerede olduklarını görebiliyorlar. Bu göz hapsinden kurtulmak içinse, sadece GPS'i kapatmanız çare değil. Telefonların yerlerini yaklaşık olarak baz istasyonlarından aldıkları sinyallerle tahmin etmek de mümkün ancak gizli servisler, pilin durumunu kullanarak bu tahmini lokasyonu çok daha kesin bir noktaya dönüştürmenin yolunu buldular.

Stanford Üniversitesi ve İsrailli bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre, baz istasyonuna sinyal gönderen telefonun şarj tükenme hızını okuyarak, üç baz istasyonu arasındaki yeri keskin bir şekilde belirlemek mümkün. Elbette bu yöntem için telefon kullanıcısının günlük rutinini de bilmek gerekiyor. Örneğin, her gün aynı yoldan işine gidip gelen birinin telefonuna yerleştirilen ve pilin durumunu kontrol eden bir casus yazılım, hiç fark edilmeden telefonda çalışmaya devam ederken, pil hakkındaki raporu anı anına istihbarat kurumuna gönderdiğinde, kullanıcının lokasyonu büyük bir kesinlikle ortaya çıkabiliyor.

Google'ın pil durumunu takip etmek isteyen uygulamalara kolayca izin vermesi ise, bu yöntemin özellikle Android'li cihazlarda rahatça uygulanmasına imkan tanıyor.

Öyle görünüyor ki, casusluk filmlerinde sık sık gördüğümüz üzere, istihbarat örgütlerine izimizi kaybettirmemiz için telefonu, gerçekten de pilini çıkartarak kapatmamız gerekiyor. Aklımızın bir köşesinde dursun...

Haberin Devamı

Resimlerle: Cebinizin pili çabuk bitmesin

Kaynak: CHIP Online