Yaşam Pillerini çöpe atma, çünkü geleceğin de çöpe gidiyor

Pillerini çöpe atma, çünkü geleceğin de çöpe gidiyor

Paylaş
Pillerini çöpe atma, çünkü geleceğin de çöpe gidiyor

Saatlerimizde, kameralarımızda, oyuncaklarda, bilgisayarlarda, daha birçok alanda kullandığımız piller, işi bitip çöpe atıldığında, içerdikleri ağır metaller zamanla toprağa veya suya karışarak besin zinciri yoluyla vücudumuza giriyor

Kimyasallar işlemeye devam ediyor

Haberin Devamı

Çünkü bizim işe yaramıyor diye çöpe attığımız piller aslında hâlâ “işlemeye” devam ediyor. Geri dönüşüme tabi tutulmadan çöpe attığımız piller, içeriğindeki cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve bunların dışındaki birçok kimyasal madde ile insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Küçük bir kalem pilin yaptıkları

Küçük bir kalem pil, ne kadar zararı olur, demeyin. Çünkü 4 metreküp toprağı kirleterek kullanılamaz ve üretim yapamaz hale getiriyor. İçerdiği ağır metaller, zamanla toprağa veya suya karışarak besin zinciri yoluyla vücudumuza da giriyor.

Hangi hastalıklara neden oluyor?

Atık pillerin neden olduğu hastalıkların başında nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaiceğer hastalıkları geliyor. Bir pildeki cıva miktarı 800 bin litre suyu kirletiyor. Kadmiyum ise yüksek tansiyona, kalp hastalıklarına, akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa ve daha nice hastalığa davetiye çıkarıyor.

Haberin Devamı

Yönetmelik var ama…

Pil-akümülatör ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılan zararlı madde miktarının azaltılması, kullanıldıktan sonra atıklarının evsel ve diğer atıklardan ayrı olarak toplanması gibi konuları düzenleyen “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” mevcut. Ancak bu yönetmelik, 31 Ağustos 2004 tarihli Resmi Gazetede 25569 sayıyla yayınlanarak hayata geçirilmiş olsa da atık piller konusunda henüz birkaç küçük proje dışında yeterli girişimde bulunulmuyor.

Peki burada bize düşen görev ne?

Yerellerde, belediye ve STK’ların dönem dönem gerçekleştirdiği atık pil toplama kampanyaları önemli bir yerde duruyor. Ayrıca Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’de atık pillerin toplanması ve geri kazanılması konusunda önemli bir hizmet veriyor. Büyükşehirlerde, çeşitli noktalara yerleştirilen ‘atık pil dönüşüm kutuları’ aracılığıyla da doğanın ve sağlımızın korunmasına katkıda bulunmak hepimizin elinde.

Yeşil Dünya Gazetesi