Yaşam Pilotların üçte biri kokpitte uyuyor

Pilotların üçte biri kokpitte uyuyor

Paylaş
Pilotların üçte biri kokpitte uyuyor

Avrupalı Pilotlar Birliği, Avrupa'da 3 pilottan 1'inin uçuş sırasında en az 1 kere kokpitte uyuduğunu açıkladı

Ünlü Alman gazetesi Deutsche Welle, Avrupalı Pilotlar Birliği'nin pilotların mesai sırasında ne kadar yorulduklarını ölçmek için bir araştırma yaptı. Avrupa çapında 6 binden fazla pilota mesai sırasında ne kadar yoruldukları ile ilgili sorular soruldu.

Haberin Devamı

Her 3 pilottan 1'i en az 1 kere uçuş sırasında kokpitte uyuya kaldığını söyledi. İngiltere'de pilotların yüzde 43'ü, Danimarka'da yüzde 50'si, Norveç'te yüzde 53'ü ve İsveç'te yüzde 54'ü uçuş sırasında en az 1 kez istemeyerek uyuduğunu belirtti. İngiltere'de pilotların üçte biri uyandıkları sırada meslektaşlarını da uyur halde bulduklarını söyledi.

Pilotların uzun süreli görevler, havalimanında bekleyerek geçen süreler, gece uçuşları nedeniyle uzun süre uykusuz kaldığı belirtiliyor. Almanya'da her 5 pilottan 4'ü aşırı yorgunluk nedeniyle uçuş sırasında hata yaptığını söyledi. Bu oran İsveç'te yüzde 71, Norveç'te ise yüzde 79.

Ankete katılan pilotların yüzde 50'sinden fazlası yorgunluğun uçuş performansını etkilediğini, her 5 pilottan 4'ü yorgunlukla kokpitte başa çıkmak zorunda kaldıklarını belirtti. Ancak disiplin cezası almamak veya işveren ya da meslektaşları tarafından damgalanmamak için aşırı yorgun pilotların yüzde 70 ila yüzde 80'i uçamayacak durumda olduğunu rapor etmiyor.

Haberin Devamı

İhsan Dörtkardeş/DHA