Artun Ünsal PIOLA
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

İtalyanların sessiz ve derinden giden uluslararası pizza restoran zinciri Piola, Türkiye’deki ilk yerini Gayrettepe-Esentepe kavşağındaki Point Hotel Barbaros’ta açtı. İtalyanca ‘Buluşma noktası’ anlamına gelen Piola, gerçekten adına uygun, ferah ve sıcak dekorlu, modern, neşeli ve rahat bir mekan. Mutfağına gelince; pizzaları, salataları, makarna ve etli yemekleriyle, her kesime ve her keseye seslenen ‘basit, lezzetli ve çok çeşitli’ bir sofra sunuyor.
Bu özelliğiyle de, ‘şu kadar öde, ne kadar yersen ye’ tarzı popüler ama tekdüze pizzacılardan da, seçkinlerin devam ettiği burnundan kıl aldırmaz ünlü ve cep yakan İtalyan restoranlarından da çok farklı bir konsept ortaya koyuyor. Nitekim, komşu masalardaki kızlı erkekli gençler gibi, karşı masalarda çocuklu aileler, ötede ‘lacili’ işadamları da kendilerini evlerinde hissediyorlar bu buluşma noktasında.

Piola’da pizzalar ve makarnalar ev yapımı hamurdan. Piola’nın kendine özgü yaklaşık 30 pizza çeşidi, ‘Margherita’dan ‘Calzone’ye 10 küsur domates soslu klasik pizzalar ve 20 çeşit de domates sossuz ‘beyaz pizzalar’, özel taş fırında pişiyor.
Piola’nın kurucuları Stefano ve Dante Carniato biraderler ve sağ kolları Fabio Melloni’den oluşan İtalyan üçlüsü ile Türk ortakları Baybora Yener ve Gürkan Özcan arasındaki uyum o kadar yaratıcı olmuş ki, beyaz pizza mönüsüne kurutulmuş domates ve rokalı ‘İstanbul’, pastırmalı ‘Kayseri’, kavurmalı ‘Kars’ ve patlıcan biberli ‘Ankara’ adı verilen yeni çeşitler eklenmiş. İstanbul’un en iyi ‘tiramisu’su

Liste gerçekten zengin ama ben özellikle şunları sevdim: Kuşkonmazlı çorba, mozzarella peynirli, kavurmalı ve acı zeytinyağlı ‘Kars’ pizzası, domates soslu, yuvarlak ufak köfteli ve fesleğenli ‘Maccheroni Rina’. Sıra tatlı faslına gelince, ‘tiramisu’ diye dudak bükmedim. Gelen tiramisu ise bence İstanbul’un en iyisi! Mascarpone peyniri, kahve ve kakaosu ile mükemmel bir bileşim. Teşekkürler Piaola! Gerek bizde gerekse yurt dışında kötü taklitlerini yiye yiye, tiramisunun gerçek lezzetini unutmuştuk; ağzımızın tadı yerine geldi.

Lokanta müdürü Yiğit Er ve ekibinden mükemmel servis. Fiyatlara gelince, hesap yediğinize içtiğinize bağlı: 30 küsur santim çapında pizzalar 13-36 TL; çorbalar 8, salatalar 10-24; ‘carpaccio’lar 20; makarnalar 18-21; et, balık 18-32; tatlılar 9-12 TL... Türk, İtalyan şaraplarının tarifesi de uçmuyor: Şişesi 35 TL’den başlıyor, dileyen bir bardak da söyleyebilir. Bar bölümüne gelince; İtalyan kahve çeşitleri, likörler, İskoç ve Amerikan viskileri, Fransız konyakları, kokteyl seçenekleri ve elbette rakı çeşitleriyle ‘tam teşekküllü’ sayılır. Burada da fiyatlar makul. Özetle, Piola, hoş bir yer, uğramayı ihmal etmeyin, derim. (Point Hotel Barbaros-Esentepe, Yıldız Posta Cad. No: 29, Şişli-İstanbul Tel: 0212 337 30 70)

Antakya Mutfağı
Anadolu insanı kendi kültürüne ve mutfağına sahip çıkıyor artık. Bir yörenin yemeklerinden ötekine, Türkiye’nin dört bir yanında ciddi araştırma ürünü, değerli kitaplar birbirini izliyor. Süheyl Budak’ın ‘Antakya Mutfağı’ da bunlardan biri.
Dr. Sait Günal’ın editörlüğünü yaptığı ve Antakya Rotary Kulübü’nün desteğiyle yayımlanan ‘Geçmişten Günümüze-Antakya Mutfağı’, yörenin kültürel zenginliği ve yaşam keyfini mutfak gelenekleri, yemek tarifleri ve görseller aracılığıyla yansıtıyor. Öteden beri hoşgörü ve karşılıklı sevgi-saygının başkenti konumunu sürdüren; dinler, diller ve kültürler mozaiği Hatay ilimizin şanına yakışır bir çalışma olmuş. Kutlarım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder