Ekonomi Pirinç tüketimi yarı yarıya düştü

Pirinç tüketimi yarı yarıya düştü

Paylaş
Pirinç tüketimi yarı yarıya düştü

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Çevik, "Türkiye'de pirinç tüketimi 10 kilogramlardan 5,5 kilogramlara indi. Bu, sektör için bir tehlike arz ediyor." dedi

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Mustafa Çevik, Türkiye’de pirinç tüketiminin 10 kilogramlardan 5,5 kilogramlara indiğini belirterek, pirinçte de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Çevik, yaptığı yazılı açıklamada, UHK olarak Pirinç Değirmencileri Derneği tarafından yürütülen, pirinç tüketimini artırmaya yönelik, televizyonlarda pirinç reklamı çalışmalarını desteklediklerini ifade etti.

Tahılda tüm ürünlerin KDV’leri yüzde 1 iken pirinçte bu oranın yüzde 8 olmasının sektörü ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Çevik, şunları kaydetti:

"Üreticiler ve fabrikalar malını pazarlamakta zorluk çekiyor. Türkiye’de pirinç tüketimi 10 kilogramlardan 5,5 kilogramlara indi. Bu, sektör için bir tehlike arz ediyor. Pirinçte de KDV’nin mutlaka yüzde 1’e inmesi gerekir. Pirinçte KDV’nin yüzde 8 olması kayıt dışılığı artırıyor. Bu düzenleme kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldıracak ve vergi gelirlerini de artıracaktır. Türkiye’de çeltik üretimi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle son 5 yılda ciddi artış göstererek 1 milyon tona ulaşmıştır. Çeltik işleme tesisleri yatırımları yapılmış ve modern tesisler kurulmuştur. Fakat çeltikte yüzde 1 olan KDV’nin pirinçte yüzde 8 olarak uygulanması kayıt dışına yönelişe sebebiyet vermektedir. Kayıt dışı satışlardan dolayı sektör zor durumda kalmaktadır."

Haberin Devamı

-Pirinç üretimi ciddi şekilde düşebilir-

Bulgurda da aynı durumun söz konusu olduğunu ancak bu konuda sorunun giderildiğini aktaran Çevik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Aynı şekilde; un, şeker, bakliyat ürünlerinde yüzde 1 KDV uygulanmaktadır. Beslenme piramidinde önemli bir yeri olan pirinç, temel gıda maddesidir. Temel gıda maddelerinde yapılan KDV indirimi ile amaçlanan, kayıt dışılığın ortadan kaldırılması çalışmaları pirince yansımaz ise eksik kalacaktır. Üretici, piyasanın daralmasından dolayı malını pazarlamakta zorluk çekmektedir. Bu durum, pirinç üretiminin ciddi şekilde düşmesine neden olacaktır. Bulgur, un, şeker, bakliyat ürünlerinde yüzde 1 KDV uygulanmaktadır. Pirinç neden bunun dışında tutulmaktadır? Tüketici bazında KDV yüzde 1’e indirilirse hem kayıp olmaz hem de kayıt dışı ortadan kalkar. Burada devletin geliri de artacaktır."