Yaşar Özay PISA'da başarıyı artırmanın sırrı
HABERİ PAYLAŞ

PISA'da başarıyı artırmanın sırrı

Haberin Devamı

Eğitim uzmanları Türk öğrencilerin PISA sınavlarında görülen başarısızlığını gidermek için neler yapılması gerektiğini araştırdı

PISA sınav puanlarındaki düşüşün süreceğini ifade eden MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Erkut bunun en büyük nedeninin hızlı imam-hatipleşme olduğunu söyledi. Buna ek olarak 4+4+4 sisteminin olumsuz etkisinin de gelecek 10 yılda görüleceğini kaydeden Prof. Dr. Erkut “Üçüncü neden 15 yaş grubunda artan okullaşmadır” dedi.




DEĞİŞİM GEREKLİ

Prof. Dr. Erkut “Eğitimi ortaokuldan terk eden öğrenci sayısı azaldıkça PISA puanlarında düşme beklenmelidir. Tüm bu olumsuz etkenlere rağmen eğitimdeki bozulmayı ve PISA puanlarındaki düşüşü engelleyebiliriz.

Ama bunun için ilk önce ülkede eğitim sisteminin kötüye gittiğini kabul etmemiz ve ciddi bir değişim süreci başlatmamız gerekiyor” diye konuştu.

EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞÜK

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan ise ortalama eğitim seviyesinin çok düşük olduğu Türkiye’de bu işin iyi yetişmiş öğretmenle mümkün olabileceğini vurguladı.

Bunun için öğretmen yetiştiren bütün programların yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özcan “Bunlar tezli yüksek lisans veren programlara dönüştürülmeli. Mevcut öğretmenlerin ise kendi alanında yüksek lisans yapması için bir teşvik paketi çıkartılmalıdır” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder