Gündem Piyango talihlilerine uyarı!

Piyango talihlilerine uyarı!

Paylaş
Piyango talihlilerine uyarı!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Güz: "İkramiyeyi kazananlar hayat standartlarını aniden değiştirmesin'

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, Milli Piyango'nun 30 milyon TL’lik 2010 yılbaşı büyük ikramiyesini kazanan kişinin ilk önce büyük bir şok yaşayacağını belirtti. Prof.Dr. Güz, talihli kişinin ileride ciddi psikolojik sorunlar yaşamaması için hayat standardını aniden değiştirmemesi gerektiğini söyleyerek, “Aksi halde bunun sonu intihara kadar gidebilir” dedi.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, Milli Piyango'nun 2010 yılbaşı büyük ikramiyesini kazanan kişi veya kişilerin kazandıklarını öğrendikleri andaki ruh halleri ve daha sonra yapmaları gerekenler hakkında bilgi verdi. İkramiyeyi kazanan kişinin önce büyük bir şok geçireceğini belirten Prof.Dr. Özyıldız Güz, “Kişi çok heyecanlanacaktır. İkramiyeyi kazanan buna tepki olarak ya çok bağırır, ateş basar, koşar, hareket eder, kahkahalar atar ya da bunun tam tersine hiç konuşmaz, hareket etmez bir donukluk haline kapılır. Eğer kişi kendini kontrol edemiyorsa mutlaka tıbbi bir yardım alınmalı. Kesinlikle bilinçsizce kişiye sinir ilaçları verilmemeli” diye konuştu.

Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, ilk şoktan sonra ikramiyeyi kazanan kişinin sağlıklı bir şekilde düşünmesi ve kendisini kontrol altına alması gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Özyıldız Güz, “İkramiyeyi kazanan talihli o gece belki uyuyamayacak. Kaygı içinde olacak. İkramiyenin kendine çıktığına inanamayacak. ‘Ya biletime bir şey olursa, ya parayı aldıktan sonra başıma bir şey gelirse’ gibi düşüncelere kapılacak. Eğer kişinin maddi durumu kötü ise kendisine çıkan büyük para miktarı karşısında tepkileri daha şiddetli olabilir. Parayı alana kadar bu düşünceler devam eder. Parayı aldıktan sonra rahatlama yaşanabilir” dedi.

Haberin Devamı

İkramiyeyi kazanan kişinin ilk anda olmasa bile ileriki dönemde çeşitli psikolojik sorunlar yaşayabileceğine dikkat çeken Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, “Mutlaka kişi yaşam standardını bir anda değiştirmemeli. Yavaş yavaş, kademe kademe standardını artırmalı. Aksi halde bir anda yaşanan bu değişime uyum sağlayamayabilir. Eğer kazandığı bu parayı bir de yanlış değerlendirir ve kaybederse sonuç daha kötü olabilir. Kişi bu parayı kaybettiği için eski yaşamına da dönemez. Kişi depresyona girer. Sonu intihar bile olabilir” diye konuştu.

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)