Ekonomi Piyasalar fırtınaya teslim

Piyasalar fırtınaya teslim

Paylaş
Piyasalar fırtınaya teslim

İspanya, Portekiz ve Yunanistan bir yandan borç batağıyla bir yandan kitlesel eylemlerle boğuşuyor

NİSANDAN BERİ GÖRÜLMEMİŞTİ

Dokuz ay gibi kısa bir sürede kriz öncesi seviyelere çıkan piyasalar, son iki günde ‘Balon patlıyor mu?’ dedirten bir fırtınaya tutuldu. Avrupa’da Yunanistan, Portekiz ve İspanya’da yaşanan ekonomik sarsıntı, Amerika’da işten çıkarmaların arttığının ortaya çıkması, finans dünyasını ‘ekonominin gerçekleri’ ile karşı karşıya bıraktı.

Gelişmiş ülkelerin borsaları yüzde 3’e varan kayıplar yaşadı. Amerika’da Dow Jones endeksi Nisan 2009’dan bu yana ilk kez 268 puan düzeyinde geriledi.

EURO DİPSİZ KUYUYA DÜŞTÜ

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarılması ihtimalinin yüksek sesle tartışılmaya başlandığı Avrupa’da, euro büyük sarsıntı yaşadı. İki gün önce 1.39’da duran euro/dolar paritesi 1.36’nın da altına geriledi.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler, fırtınayı daha da sert yaşadı. İstanbul Borsası dün yüzde 3.76 değer kaybetti. Borsa 2 bin puanı aşkın düşüşle 51 bin 454 puandan kapandı. İki günde toplam 3 bin 151 puan düşen borsada dün kayıplar bir ara yüzde 4’ün üzerine çıktı.

TÜRKİYE'DEN 1 MİLYAR DOLAR ÇIKTI

Dünya borsalarında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan yatırımcı çıkışı, bu ülkelerin para birimlerinde de kayba neden oldu. Türk Lirası da dolar karşısında değer yitirdi. Serbest piyasada dolar 1.52 lirayı aştı, satış fiyatı 1.5240 liradan kapandı.

Yabancı çıkışının bir haftada 1 milyar doları aştığı bildirildi. Öte yandan bono piyasasında yaşanan yabancı çıkışları, yerli bir bankanın alımlarıyla dengelendi. Böylelikle faiz yükselmedi. Bileşik faiz haftayı yüzde 9.06 ile kapattı.

PETROL VE ALTIN FİYATLARI ÇAKILDI

Dolar dünya genelinde değer kazanınca, emtia piyasaları çakıldı. Amerikan piyasasında ham petrolün varil fiyatı dün 70 dolarla son yedi ayın en düşük seviyesini gördü, bir günlük kayıp yüzde 3 oldu.

Altının ons (31 gram) fiyatı da 1057 dolara düştü. Altın çarşamba günü 1120 dolardan işlem görüyordu. İçeride de tam Cumhuriyet Altını yüzde 2.8 değer kaybederek 359 liradan 349 liraya geriledi. 24 ayar altının gram fiyatı çarşamba günü 53.35 lira iken cuma günü kapanışta 51.75 lira oldu.

2

Haberin Devamı