Esra Karayel Piyasalar yön arayışında
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar yön arayışında

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada yönde, ekonomik veriler ve siyasi açıklamalar etkiliydi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan tüketici güven endeksi ve diğer ekonomik veriler, alımları getirdi. Tüketici güven endeksi, şubat ayında yüzde 3.3 artarak 81.85’e yükseldi.
Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması kötümser durum olarak yorumlanıyor. Amerika’da işsizlik başvurularının düşük gelmesi ve Merkez Bankası Fed’in açıklamalarının olumlu karşılanması, alımları hızlandırdı. Daha sonra siyasi gerginlik, endeksi düşürdü. Bu gelişmelerle endeks, 53 bin 436 kapattı.

Para piyasalarında geçen hafta yurtiçinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz toplantısı ve siyasi gelişmeler, yurtdışında ise Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları etkiliydi. Merkez Bankası tarafından faizlerin uzun bir süre daha düşük tutulacağı açıklaması tekrarlandı.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde bileşik faiz yüzde 9.10 seviyesinden kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Fed kararları sonrası dolar, diğer para birimlerine karşı gücünü korudu. Dolar cuma günü 1.5380, euro ise 2.0760 liradan kapandı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu hafta piyasaların gözü açıklanacak önemli ekonomik verilerde olacak. Yurtiçinde siyasi gelişmeler de dikkatle takip edilecek. Orta vadede siyasi risklerin mali piyasalar üzerinde satış baskısı yaratabileceği riskini dikkate almakta fayda var.
Yurtiçinde çarşamba günü açıklanacak kapasite kullanım verisi önemli. Yurtdışında ise veri gündemi daha yoğun. Amerika’da salı günü ikinci el konut satışları, çarşamba günü dayanıklı tüketim malı siparişleri ve cuma günü dördüncü çeyrek büyüme verileri izlenecek. Herhangi bir olumsuz veri olmadığı takdirde, endekste yukarı hareketin devam etmesi muhtemel.

Para piyasalarında yurtiçinde ve yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler izlenecek. Bono piyasasında bir süredir devam eden yön arayışı bu hafta da devam edecek. Siyasi gelişmeler yönde etkili olabilir.

Bono piyasası: Dalgalı hareketler görülebilir. Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde, faizlerin yüzde 9.10-9.18 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Amerika verileri izlencek. Dolarda dirençler 1.5400 ve daha üstte 1.5450, destekler ise 1.5350 ve daha altta 1.5300 seviyelerinde bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder