Ekonomi Piyasalara son darbe Japonya'dan geldi

Piyasalara son darbe Japonya'dan geldi

Paylaş
Piyasalara son darbe Japonya'dan geldi

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki karışıklık ile Avrupa'daki borç sorununun vurduğu küresel piyasalara son darbe Japonya'da yaşanan 8.9 şiddetindeki depremin yıkıcı etkisiyle geldi. Hisse senetleri genel olarak ekside seyrediyor

Japonya'yı vuran ve başkent Tokyo'yu şiddetli biçimde sallayan deprem, Nikkei 225 Endeksi'nin kapanmasına kısa bir kala gerçekleştiği için hisse senetlerindeki kayıp yüzde 1.7'de kaldı. Ancak vadeli işlemlerde Japon Nikkei 225 Endeksi'ndeki kayıp bir ara yüzde 5'e çıktı.

Haberin Devamı

Uzmanlar bu hareketin, Japon varlıklarına asıl satışı Pazartesi günü gelebileceğinin işareti olduğunu belirtiyor. Asya'da Hong Kong borsası yüzde 2'ye yakın değer kaybederken, Avrupa borsaları da açılışta yüzde 1'e yaklaşan kayıplar yaşadı.

Depremin hemen sonrasında Japon yeninde de değer kaybı yaşandı ancak güvenli yatırım aracı olarak görülen yendeki bu gerileme, küresel çapta yatırımcıların endişelerini artıran diğer gelişmeler nedeniyle yeniden toparlandı. İçerde ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ilk seansı yüzde 0.3 aşağıda kapattı. Dolar/TL 1.58, euro/TL ise 2.18'li seviyelerde bulunuyor.

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ

Diğer taraftan dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya'daki ekonomik faaliyetlerin yavaşlayacağı beklentisi, Ortadoğu'daki endişelere rağmen petrol fiyatında gerileme yaşanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Brent tipi ham petrolün fiyatı 114 doların altına inerken, ABD tipi ham petrolün fiyatı da kritik 100 doların altına geldi. Japonya'da son 140 yılın en şiddetlisi olduğu belirtilen deprem, son günlerde piyasalarda yaşanan tansiyonu artıran son gelişme oldu.

Libya'da süren isyan ve bugün Suudi Arabistan'da gerçekleşecek protestoların, karışıklığın petrol zengini bu ülkeye de sıçrama riskini artırması, tedirginliğin dinmesine izin vermiyor. Bununla birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not indirimi kararlarıyla gözlerin yeniden Avrupa'daki borç krizine çevrilmiş olması da küresel piyasaların moralini bozan diğer gelişme olarak ortaya çıkmış durumda.

Şimdi ise Japonya'daki depremin küresel ekonomiyi ne ölçüde etkileyeceği sorusu masaya gelmiş durumda.