Esra Karayel Piyasalarda kritik hafta
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalarda kritik hafta

Haberin Devamı

Piyasaların yönünde Amerika’da açıklanan bazı ekonomik veriler ile Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi rakamları etkiliydi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsada geçen hafta yurtdışı ekonomik verilere odaklı seyir izlendi. Amerika büyüme verileri beklentilerin üzerinde gelerek tüm borsalara alımları getirdi. Ancak konut satış ve dayanıklı mal siparişleri verilerinin kötü gelmesi, satışlara neden oldu. Haftalık işsizlik başvuruları ise beklentilerin altında gerçekleşti ve moralleri bir miktar düzeltti. Yurtiçinde ise açıklanan Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi ekonomide yavaşlamayı işaret etti. Yurtdışı piyasalardaki toparlanmalara bağlı olarak endeks, yukarı hareketine devam etti. Haftayı 59 bin 345 seviyesinden kapattı.

-Para piyasalarında ekonomik veriler takip edildi. Yatırımcılar geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi küresel hisse senetleri piyasasında satışa gidip daha güvenli liman olarak gördükleri Japon Yeni, İngiliz, Alman ve Amerika tahvillerine sığınıyor. Türk tahvilleri de geçen hafta bu listeye girdi. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvile artan talep sonrasında son on ayın en düşük seviyesi olan yüzde 8’in altı test edildi. Döviz piyasası: TL, dolar karşısında değer kaybetti. Dolar 1.5250 TL, euro ise 1.9380 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Bu hafta, ağustos enflasyonu açıklanacak. Amerika’da ise tarım dışı istihdam sonuçları izlenecek. Piyasalarda dalgalı bir seans beklenmekte.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalarda bu hafta hem yurtiçi ve yurtdışında kritik veriler açıklanacak. Yurt içinde ağustos ayı enflasyonu en önemli veri olarak bulunuyor. Yurtdışında ise Amerika tarım dışı istihdam verisi, piyasalardaki yön açısından belirleyici olacak. Yurt içinde bir yandan da 12 Eylül referandumuna odaklanan piyasalar, ‘evet’ beklentisini satın almaya başladı. Bu hafta dalgalı seanslarla birlikte endeks, veri akışının olumlu olması durumunda 60 bin seviyesini kırmayı deneyebilir. Orta vadede ilk hedef, 65 bin seviyesi. Olumsuz veri akışında ise ilk önemli destek 58 bin 500 seviyesinde bulunuyor.

-Para piyasalarında da gözler yurtiçi ve yurtdışında açıklanacak ekonomik verilerde olacak. Hafta ortası Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamaları izlenecek. Amerika tahvilleri takip edilecek. Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede faizlerin yüzde 8.05-8.15 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dövizde Amerika verileri belirleyici olmaya devam edecek. Dolarda dirençler, 1.5300 TL ve sonra 1.5350 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.5200 ve altta 1.5150 TL seviyesinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Olumlu sinyaller veriyor

Soru: Esra Hanım, cevaplarsanız sevinirim. Global Yatırım (GLYHO) hissem var. Temettü dağıtacak diye duydum. Hisse yukarı gider mi? Satılır mı? Vedat/İZMİR Cevap: Vedat Bey, Global Yatırım’ın şuan için temettü konusunda açıklaması bulunmuyor. Konu ile ilgili şirketin yatırımcı danışma merkezinden de bilgi alabilirsiniz. Şirketin finansal durumu hakkında bilgi veren temel analiz çalışması yapıldığında rasyolar, orta vade için olumlu sinyaller veriyor. Ancak teknik analize göre yukarı hareket için bir miktar daha bekleyebilirsiriz. Fiyat analizi yapabilmem için maliyetinizi ve getiri hedefinizini göndermeniz gerekiyor. Hisse senedi yatırımı orta-uzun vadeli yatırımlardır. Şirketin temel analizi, hisseyle ilgili öngörüleri oluşturur. Teknik analize göre ise alacağınız ya da satacağınız fiyatı belirlersiniz. Sektörel durum, ülke riski ve dış piyasaların da takip edilmesi gerekir. Bu şekilde doğru alım-satım kararı verebilirsiniz.

Orta vade için yön yukarı

Soru: Merhaba Esra Hanım. Öncelikle yazılarınızı ilgi ile takip ettiğimi söylemek isterim. Ben 4’üncü sınıf finans öğrencisiyim. Kendimi bayağı geliştirdim borsa ve finans konusunda. Size bir sorum ve bir isteğim olacak. Elimde Garanti hissesi var, 7.20’den aldm. Garanti’nin akıbeti nedir? Uzun vadeli tutmalı mıyım. Sizden isteğim ise teknik ve temel analiz konusunda yardım alabileceğim dosyalar mevcutsa gönderebilir misiniz? Bir de sizden borsa hakkında kitap ve yazar tavsiyesi isteyeceğim (malum piyasada ne olduğu belirsiz birçok yazar ve kitapları dolaşmakta). Burak/İstanbul Cevap: Burak Bey, Garanti Bankası bu yılın ilk yarısında iyi bir kâr açıkladı. Özsermaye kârlılığı bir önceki çeyreğe göre yüzde 25 yukarıda gerçekleşti. Kredi ve mevdutta büyümesini sürdürdü. Banka, konut kredilerinde sektörde lider konumda. Temel açıdan görünüm olumlu. Teknik olarak yön yukarı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın web sitesi size çok yararlı olacaktır. Diğer doküman listesini mail adresinize gönderirim.

Yakından takip edin

Soru: Elimde bir miktar Sanko hissesi var. Arkadaşımın tavsiyesi üzerine aldım. Ne yazık ki ne iş yaptığını bilmiyorum. Temmuz ayında hiç prim yapmayan hisse şu günlerde hareketlendi. Hisse toplanıyor olabilir mi ya da sermaye artırımı ya da şirketle ilgili bir durum mu var? Bu konular hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Ece SAKİN/İstanbul Cevap: Ece Hanım, bu şekilde yatırım yaptığınızda sonuç genellikle hüsran olur. Belirli kriterlere uyarak hisse seçimi yaptığınızda, en doğru kararın sizin kararınız olduğunu göreceksiniz. Danışman firmaların yatırım uzmanlarından da yardım alabilirsiniz. Sanko Pazarlama, Sanko Grubu bünyesindeki şirketlerin ve fabrikaların tekstil ürünlerini iç ve dış piyasalara pazarlıyor. Pamuk ipliği, örme, dokuma, boyalı kumaş alanında geniş bir ürün yelpazesine sahip. Şirketle ilgili kamuya açıklanmış özel bir durum yok. Temel ve teknik analize göre yakından takip etmenizi öneririm.

POSTA Gazetesi’nden yeni bir hizmet. Borsa ve hisse senetleriyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bize sorabilirsniz. İşte sorularınızı yollayabileceğiniz adresler: e-mail: esra.savas@posta.com.tr / Faks: 0212 505 64 51

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder