Esra Karayel Piyasalarda temkinli bekleyiş
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalarda temkinli bekleyiş

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa, geçen hafta dalgalı bir seyir izledi. Amerika tarafından gelen güçlü konut satış verileri ve enerji fiyatlarına artış sonrası, enerji sektörü hisselerine gelen alımlar, endekse de olumlu yansıdı ve borsaya alımlar geldi.
Yurtiçinde ise piyasa beklentilerine göre daha iyi gelen mayıs enflasyon rakamları, alımlara hız kazandırdı. Haftaya İsrail’in saldırısıyla başlayan piyasalar, temkinli bir düşüş yaşadı.
Türkiye ile İsrail ilişkilerindeki gerginlik ve Avrupa ekonomisinde kaygıların tekrar gündeme gelmesi, endekse satışları getirdi. Borsa bu gelişmelerle 54 bin 612’den kapandı.

Para piyasalarında Avrupa ekonomisine yönelik gelişmeler takip edildi. Mayıs ayı enflasyonu etkili oldu.
Bono piyasası: Merkez Bankası’nın açıklamaları izlendi. Bankanın enflasyon beklentilerindeki iyileşme sonrası daha yumuşak politika izleyeceğinin öngörülmesi, faizleri bir miktar düşürdü. Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, cuma günü yüzde 8.75 seviyesinden kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Amerika verileri ve Avrupa ekonomisine yönelik gelişmeler etkiliydi. Dolar 1.6000, euro ise 1.9250 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalarda Avrupa ekonomisine yönelik endişelerin sürmesi nedeniyle yatırımcılar, temkinli bir duruş sergiliyor. Bu nedenle borsadaki yukarı hareketlerin hemen sonrasında kâr satışları geliyor.
Ancak yurtiçinde güçlü ekonomik verilerin açıklanması, olumlu sinyaller veriyor. Orta vade için mevcut hisse pozisyonlarının korunmasında fayda var.
Kısa vade için ise ekonomik veriler ve gelişmeler yakından izlendiği takdirde, günlük işlem yapılabilir. Yurtiçinde bu hafta açıklanacak sanayi üretim ve cari açık verileri önemli. Amerika’da ise perakende satış rakamları takip edilecek.

Para piyasalarında yurtiçinde Merkez Bankası Beklenti Anketi ve ekonomik veriler dikkatle izlenecek. Yurtdışında ise İngiltere ve Euro Bölgesi merkez bankalarının toplantı sonrası faiz kararları önem arz ediyor.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.60-8.80 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Amerika ve Avrupa verileri izlenecek. Dolarda dirençler 1.5650 ve üstte 1.5700 TL seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5500 ve daha altta 1.5000 TL seviyelerinde görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder