Esra Karayel Piyasaların nabzı Yunanistan'da
HABERİ PAYLAŞ

Piyasaların nabzı Yunanistan'da

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa geçen haftayı Yunanistan krizinin küresel mali piyasaları paniğe sürüklemesinin etkisiyle, yoğun satış baskısı altında geçirdi. Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin diğer Euro Bölgesi ülkelerine sıçraması korkusu, piyasalarda ciddi tedirginlik yarattı.
Bu gelişmelerin küresel toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği ve dünyadaki kredi kanallarının bir süre kapanabileceği endişesi, borsalara satışları getirdi. Ayrıca Amerika borsalarında elektronik işlemlerde yanlış emirler, yaşanan paniği daha da artırdı. Endeks, bu gelişmelerle haftayı 52 bin 886 seviyesinden kapattı.

Para piyasalarında yurtiçinde nisan ayı enflasyon verileri takip edildi. Tüketici fiyat endeksi, beklentilerin hafif altında kaldı. Ancak yıllık enflasyonun yüzde 10 seviyesi üzerinde seyretmesi nedeniyle gösterge tahvilde baskı devam etti. Dışta ise Yunanistan ekonomisine yönelik gelişmeler izlendi.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, cuma günü yüzde 9.92 seviyesinden kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Küresel mali piyasalarda yaşanan panik havasıyla dolar yükselişle 1.5510, euro ise 1.9700 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Piyasaların yönünde Yunanistan konusu etkili olmaya devam edecek. Bu krizin dünya ekonomisine yayılmaması için ne tür bir adım atılacağı konusunda henüz karar verilemedi. Bu süreçte yatırımcılar, ülke ayrımı yapmaksızın riskli yatırım araçlarında satışa gidip güvenli limanlara yöneliyor.
Borsalar ciddi satış baskısına maruz kalıyor. Bununla birlikte piyasaları rahatlacak bir adım atıldığında ve panik havası sona erdiğinde, borsalara tekrar alımlar gelecektir.
Yatırımcıların gelişmeleri yakından izlemelerinde ve alım-satım kararlarında panik havasına kapılmamalarında fayda bulunuyor.

Para piyasalarında da yurtdışında Yunanistan ekonomik krizine yönelik gelişmeler izlenecek. Yurtiçinde ise hafta içi açıklanacak nisan ayı nakit bazlı faiz dışı denge, mart ayı sanayi üretimi ve mart ayı cari açık verileri takip edilecek.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde, faizlerin yüzde 9.90-9.95 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5550 ve daha üstte 1.5600 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5500 ve daha altta 1.5450 seviyelerinde görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder