Candaş Tolga Işık PKK, YPG VE AMERiKA
HABERİ PAYLAŞ

PKK, YPG VE AMERiKA

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün “YPG ve PYD, PKK’nın uzantısıdır. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle ortadan kaldıramazsınız” deyince aklıma Çözüm Süreci’nin masada olduğu günlerde Ankara’da sıklıkla duyduğumuz bir cümle geldi: “Amerika PKK’yı sahneden çekerken yerine YPG’yi hazırlıyor.”


Her ne kadar o muameleyi tam anlamıyla yapmasalar da tüm dünyanın “terör örgütü” olarak kabul ettiği ve uzun yıllar bölgedeki Amerikan çıkarlarına hizmet etmiş PKK’yı pasifize edip yerine YPG’yi konumlama projesi bizzat müttefikimize aittir. Hedef, öncelikle PKK kadrolarını YPG’ye transfer etmek, ardından da YPG’ye uluslararası kamuoyu nezdinde olumlu bir imaj yaratmaktı. YPG’yi “IŞİD’le savaşan tek yerel unsur” olarak konumlamak bu planın bir parçasıydı. Planın tek aksayan kısmı Türkiye’ydi. Türkiye ısrarla YPG’yi PKK’dan ayırmadı. Öyle ki Türkiye, müttefiki Amerika’nın YPG’yi bölgede partner ilan etmesine rağmen “Bizim için PKK neyse YPG de odur” dedi. Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonu’nda IŞİD’le birlikte YPG’yi de açıkça hedef seçmesi ise bu kararlılığın gösterildiği en son mecra oldu.


YPG sadece Amerika’yla değil, Rusya’yla da direkt temas halinde. Düşünün ki PYD’nin Washington’da bir temsilciliği yok ama Moskova’da var. Fakat ilişkilerin düzelmesiyle birlikte Rusya, YPG konusunda Türkiye’den yana tavır alacağının sinyallerini veriyor.


Hal böyleyken Amerika’nın YPG yüzünden Türkiye’yle gemileri yakması mümkün değil. Hele ki 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye kamuoyundaki tepkileri düşünürsek, hiç değil! Dolayısıyla PKK’nın tabelasını indirip yerine YPG’nin tabelasını asarak yola devam etme projesi Türkiye’nin kararlı tavrı sayesinde şimdilik askıya alındı. Ama Amerika, bu hayalinden tamamen vazgeçer mi, işte ondan emin değilim. Çünkü kendilerinin de hep söylediği gibi “Amerika’nın dostu yoktur, çıkarları vardır.” Çıkarları bugün Türkiye’nin yanında görünmek olan Amerikalıların yarın kimin yanında yer alacağını Obama dâhil hiç kimse garanti edemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder