Cumartesi Postası Plajlar rengarenk

Plajlar rengarenk

Paylaş
Plajlar rengarenk

Deniz mevsimi geliyor. Plajlarda yine moda rüzgarı esecek. Bu yıl yine plajlar rengarenk. Peki sizin mayolarınız ve bikinileriniz hazır mı?

19. yüzyıla kadar plajlar tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanıldığı için plaj kıyafeti ya da mayo modası hakim değildi. Antik Yunan’da ilk plaj kıyafetlerinin kullanılmasından hemen sonra, ‘toga’ denen dikişsiz, uzun ve beyaz çarşaflar gündeme geldi. Toga, antik çağlarda son derece popülerdi. Ancak mayo modası, Romalılar’dan sonra uzun bir süre rafa kalktı. Nedeni deniz sporlarının bir eğlence değil terapi unsuru olarak görülmesi idi.

TEDAVİDEN EĞLENCEYE

Plajların eğlence merkezi olmasıyla birlikte mayo modası da başladı. İlk plaj kıyafetinin Yunanistan’da M.Ö. 300’de ortaya çıktığı tarihten, 21. yüzyıla kadar mayo modelleri sürekli değişti. Ancak 1700’lerde, Avrupa’da kadın ve erkekler plajlara birlikte gitmeye başladılar. Bu olay, özellikle İngiltere ve Fransa’da yaygınlaştı. İlk plaj kıyafeti, bal peteği şeklinde büzgülü bornozu andıran bir elbiseydi. Bu rahatlıktan uzak ve kullanışsız kıyafetlerde stil önemli değildi, gösterişsiz olması yeterliydi. Aslında yapılan tek şey, suda havalanıp bacakların açılmasını engellemek için, bornozlara dikilen metal ağırlıklardı. 1840 yılından itibaren plajlara eğlence yerleri yaklaşımı egemen oldu. Bu yıllarda Kuzey Amerikalılar kıyılara eğlenmek için gitmeye başladılar ve plaj kıyafetlerinde de ilk büyük değişiklik yapıldı. 1840’larda gelişen ekonomiyle birlikte, insanlar eğlenmeye daha çok zaman ayırmaya başladılar; kıyı kasabalarına rağbet arttı. Artık plaj giyiminde büyük değişimlerin zamanı gelmişti. İhtiyaç duyulan, hem sade hem de yüzme sporlarının rahatça yapılabileceği bir modeldi. İlk mayolar, şalvar ve siyah çoraptan oluşuyordu.

1860’larda, teşhiri önlemek için bu modellere iç çamaşırı da eklendi. Kadınlar yine de yüzmekten kaçınıyorlardı. Çünkü, o günlerde yüzmenin yalnız erkeklere göre bir spor olduğu düşünülüyordu. 1800’lerin sonlarında yüzme, üniversiteler arasında yaygınlaştı ve olimpiyat sporu oldu. Artık kadınlar da rahatça yüzebilirlerdi. Plaj modası, o günlerde gelişmek için büyük bir fırsat yakaladı. 1880’lerle birlikte, tek parça bir bluz ve pantolondan oluşan “princess” (prenses) kesimi bulundu. Bu kesimde dize kadar inen ayrı bir etek ve belde düğme kullanılıyordu. Princess modelini, çoğu zaman fırfırlı bir başlık tamamlıyordu.

20. YÜZYIL PLAJ KADINI

Yeni mayo modelleri vücut hatlarını daha çok ortaya çıkarmaya başladı ve bu durum, 20. yüzyıl kadın mayolarında yeni bir çağ açtı. 1907’de Avustralyalı Annette Kellerman, Amerika’da tek parça bol bir kıyafetle yüzdüğü için yeni bir harekete neden oldu ve tutuklandı. Daha sonraki yıllarda bu model kullanıldı. Mayolar artık daha rahat, modaya daha uygun olmaya başladı.

1920’lerin başında, mayolarda önlük gibi kullanılan etek yerine, alt parçayı örtecek uzunlukta bir üste geçildi. Çoraplar hala kullanılıyordu, ama bacaklar diz üstüne kadar açıktı. 1920’lerde tatile ve eğlenceye verilen önem daha da arttı. Mayolarda daha az parçadan oluşan, daha dar ve atletik değil, daha seksi modeller tercih edildi. Su sporlarına artan ilgi ve Fransız yüzücülerinin alışılmamış mayo kesimleri, değişimin en önemli nedenleriydi. Biçimsiz ve rahatsız korseler bırakıldı, cinselliği ortaya çıkaran modeller tercih edildi. Artık kadınlar vücutlarını kapatmaya çalışmıyorlardı. Böylece mayolar gittikçe küçüldü ve daraldı. 1930’larda yeni kuşak modacılar, kullanışlı, düzgün ve modern modeller geliştirdiler. Bunun en iyi örneğini, ünlü Bauhaus modeli oluşturuyordu. 1934’te, vücudu daha çok saran ve güneşlenmek için omuz askıları indirilebilen mayolar dikildi. 1930’ların sonunda, daha dekolte olan ‘molded-fit’ modeli hayata geçirildi. Bu arada, kısa etekli ‘panel suit’ denilen model de yaygındı. 1940’larda plaj güzelleri, fotomodel kızlar ortaya çıktı ve mayoları yüksek topuklu terlikler, takılar süslemeye başladı.

BİKİNİNİN DOĞUŞU

Bunun en heyecan verici örneğiyse, iki parçadan oluşan bikini oldu. 5 Temmuz 1946’da modacı Louis Reard, bu modeli Paris’teki gösterisinde tanıttı. Bikiniyi giydirecek manken bulamadığı için bunu bir revü kızıyla gerçekleştirdi. Model adını, Amerika’nın nükleer test yaptığı yer olan Güney Pasifik’teki Bikini mercan adalarından aldı. Bikini dünyayı kasıp kavurdu ve mayo sektörünü kökünden değiştirdi. Reard bu modelin, o zamana kadar üretilen en kısa mayo olduğunu söyledi ve “Ne kadar kısa?” sorularına “O kadar kısa ki, giyen kadının, annesinin kızlık soyadı dışında her şeyini ortaya çıkarıyor” diye yanıt verdi. Savaş zamanı olması, üretimde kumaş kullanımını kısıtlıyordu. Dolayısıyla, az kumaş gerektiren bu model mükemmel bir çözüm oldu. 1950’lerde bir kadın, göğüsleri dolgun olduğu müddetçe arzulanırdı. Kadınlar, göğüslerini pamukla takviye ederdi. Ancak, mayolarda bu pek rahat bir çözüm değildi. Durumu fark eden Christian Dior, daha rahat bir görünüm için alternatif modeller üretti.

1960’lar daha cüretkârdı. Rudi Gernrich, üstsüz bir model olan monokiniyi ortaya çıkardı. Uzun bacaklı görünmek artık çok önemliydi. 1970’teki sütyen yakma olayı, kadınların sadece göğüsleri için beğenilmesini protesto ediyordu. Sütyensiz giyim moda oldu, yeni mesaj “ne görüyorsan onu alırsın” oldu. Göğüsler artık pamukla dolgunlaştırılmıyordu. Bu durum şaşkınlık yaratmadı, ama kadınlar için büyük bir sorun haline geldi.

Hem göğüsleri için beğenilmek istemiyorlardı, hem de küçük görünen göğüslerini beğenmiyorlardı. 1990’larda silikon destekli, balenli mayolar ön plana çıktı. Çekici bir göğüs dekoltesi çok önemliydi ve bunu sağlamak için birçok model geliştirildi.

Ve 2000’ler... Mayo artık yalnızca bir yüzme giysisi değil, kendini gösterme, ifade etme biçimi oldu. Plajlar podyumlara dönüştü, herkes birbiriyle vücut ve mayo yarışına girdi. Bir baloya giyeceğimiz kıyafet ne kadar önemli ise plajda giyeceğimiz mayo da o kadar önemli oldu.

2010 MAYO MODASI

2010 plaj modası eğlenceli ve renkli. Penti, Kyo gibi birçok marka bikinilerde altları ve üstleri ayrı ayrı satıyor ve istediği şekilde yakıştırıp kombinlemeyi kadınlara bırakıyor. Bu yılın modasına kadınlar da böylece yaratıcılıklarını katmış oluyor.

Bikinilerde küçük fırfırlar, büzgülü şortlar, lastikli kalın kemerli altlar, straples ve üçgen üstler Kom, Penti, Zeki, Kyo, Esta gibi birçok markanın vazgeçilmezi bu yıl.

KORSE MAYO

Kilolarınızdan, göbeğinizden şikayetçiyseniz hiç endişe etmeyin bu yıl Penti, ‘korse mayo’ çıkarttı. Özel kumaştan yapılan bu mayolar göbek ve göğüsleri toparlıyor, vücudunuza fit bir görüntü kazandırıyor. Korse mayolar, balık eti kadınların bu yazki gözdesi olacak. Kaliteleri, modelleri ve kalıpları çok iyi olan bu mayolardan bir tane mutlaka edinin deriz!

TASARIM MAYO

Tasarımcı Müge Ersin’in Yume by Müge Ersin adını verdiği plaj koleksiyonunda birçok bikini üçlü olarak satılıyor. Bikiniler bir üst, iki farklı alt ile kombinleniyor. Islak bikininizi değiştirmek istediğinizde, takım halinde değiştirmek yerine sadece alt bikininizi değiştirmeniz yeterli oluyor. Müge Ersin tasarımlarıyla bikini düşkünleri, hem pratik, hem de alternatif bir plaj koleksiyonuna sahip olabiliyor. Ersin’in plaj koleksiyonu, Kanyon’daki Harvey Nichols’da ve tasarımcının Bebek’te yeni açtığı butiğinde satışa sunuluyor.

MAYO SEÇERKEN DİKKAT!

Mayo seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur bedenini tanıyıp ona göre model, renk ve desen seçmektir. Penti Tasarım Direktörü Ayşin Bicioğlu bu konuda şu tavsiyelerde bulundu:

BÜYÜK GÖĞÜSLER:

Büyük göğüsleri dik tutmak için balenli, göğüs altı bantlı, kalın askılı toparlayıcı modeller tercih edilmelidir. Özellikle mayolarda çok derin göğüs dekoltelerinden kaçınılmalı. Desen seçerken de yoğun ve büyük desenler tercih edilmemeli.

KÜÇÜK GÖĞÜSLER:

Destekli ve süngerli üstler sayesinde mükemmel dekolteye sahip olabilirler. Ufak ve ince bikini üstlerinden kaçınılmalı. Çok koyu renkler de göğüslerin küçük görünmesine neden olur. İşlemeleri, süslemeleri olan çarpıcı renk ve desenler tercih edilmeli.

GENİŞ KALÇALAR:

Dikkati kalçalardan göğüs bölgesine çekecek göğüs detaylı, aksesuarlı modeller tercih edilebilir. Bikinilerde üst desenli, alt düz renk olarak seçim yapılırsa daha ince bir görünüm sağlanabilir. Ayrıca çok iri olmayan desenler seçilmeli, gözü yanıltan verev hareketli olan çizgili desen de tercih edilebilir. Mayolarda ise v yakalı, parçalı, özellikle üst kısmı desenli, gövdesi ise düz olan modeller kalçanın daha ince görünmesini sağlar.

GÖBEK PROBLEMİ OLANLAR:

Karın ve göbek kısmını saklamak için kurvaze ve karın bölgesi büzgülü mayolar tercih edilebilir. Düz siyah bir mayo yerine koyu renk ve renkli desenli bir modelle de ince görünüm sağlanabilir. Ama dikkat edilmesi gereken desenin büyüklüğü, yeri ve sıklığıdır. Tekrar eden desenler ilginin tek bir yerde toplanmasını engeller.

4

Haberin Devamı