Bilim - Teknoloji Plaklar temmuz ayında HD kalitesinde geri dönüyor
Paylaş
Plaklar temmuz ayında HD kalitesinde geri dönüyor

Plaklar "HD" ses kalitesiyle geri dönüyor, üstelik yeni bir pikap satın almanıza bile gerek olmayacak. Söz konusu bu sistemin ise Temmuz ayında kullanıcılara sunulması bekleniyor

Avusturya merkezli Rebeat Innovation, plakları 21. yüzyıla taşımak için çalışmalara başladı. Firma, analog sesi dijital veriye dönüştürmeye, müziğin üç boyutlu topografik haritasını çıkarmaya ve ardından bunu bir plağa ışıkla kazımaya odaklanacak.

Hürriyet’in haberine göre bu şekilde üretilen plakların yüzde 40 daha uzun ömürlü olduğu ve yüzde 30 daha yüksek genlik sunduğu, genel olarak daha yüksek ses kalitesi sunduğu söyleniyor. Yeni yöntem, normalde kayıt sırasında kullanılan kimyasalları da gereksiz hale getirecek.

İlk "HD" plakların mağazalara ulaşması ise biraz zaman alacak. Rebeat, aldığı 4,8 milyon dolarlık yatırımın 600 bin dolarını lazer sistemi satın almaya harcadı ve bu sistem, temmuza kadar hazır olmayabilir. Firma bunun ardından test damgaları üretecek ve birkaç (beş tane) baskı tesisi kuracak. Firmanın planı, ekim ayına kadar basım sistemini hazır hale getirmek. Yeni plakların müzik mağazalarına ulaşması ise önümüzdeki sene gerçekleşecek.

Haberin Devamı