Gündem Polis 4 bin zili çalıp, kaçtı!

Polis 4 bin zili çalıp, kaçtı!

Paylaş
Polis 4 bin zili çalıp, kaçtı!

Adana Emniyet Müdürlüğü, hırsızlık olaylarına karşı vatandaşların dikkatini çekebilmek için 4 bin kişinin zilini çalarak, kapıyı açıp açmayacaklarını test etti

Kentte 2006’da pilot bölge olarak faaliyet geçirilen Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü, eski bekçilik gibi "mahallenin polisi" kavramını yeniden oturtarak, hem sorumluluk alanlarındaki bölgeleri daha güvenli ve huzurlu hale getiriyor, hem de halkın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

TDP ekipleri, evlerden hırsızlık olaylarını azaltabilmek, vatandaşın duyarlılığını ve güvenlik önlemlerini artırabilmek amacıyla çeşitli yöntemlere başvuruyor.

Ekipler son olarak vatandaşların, apartman veya daire kapılarını zili her çalana açıp açmadıklarını denemek için, sokağa çıktı.

90 polis, sorumluluk alanlarındaki mahallelerde 300 apartmanı ziyaret ederek, kapı zillerine teker teker bastıktan sonra ayrıldı. "Zil uygulaması" sonucu 4 bin kişiden 2 bin 23’ü, zili çalanın polis olduğunu bilmeden kapılarını açtı. Zilleri çalınanlardan 572’sinin ise evde olmadığı belirlendi.

Apartman zilleri çalınan vatandaşlardan bazıları her hangi bir şey sormadan kapıyı açarken, bazıları "kim o?" sorusunu yöneltti. Ancak, bunların da çoğu, "tüpçü, sütçü, sucu, elektrikçi, bakkal" diyen polise ikinci bir soru yöneltmeden kapılarını araladı.

"HIRSIZIM" DEDİ YİNE DE KAPI AÇILDI

Ekipler, Yeşilyurt Mahallesi’ndeki Evren Sitelerinde ise akıllara durgun verecek bir durum ile karşılaştı. Apartmandaki vatandaşların yüzde 90’ının kapıyı açtığını gören ekip, son olarak çaldıkları bir zilde "kim o?" sorusuna "hırsızım" diye cevap verdi.

Bu cevap karşısında polisten yardım istenileceğini düşünen ekip, kapının açılmasıyla şaşkınlık yaşadı. Bunun üzerine kapıyı açan daire ile görüşen ekipler, 17-18 yaşlarında bir gençle karşılaştı.

Ekiplerin dağıttığı broşürlerde, ev sahiplerinin her zilde yakınlarının geldiğini düşünmemeleri gerektiği uyarısında bulunularak, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklarınıza kapıyı açtırmayın. Size gelmeyen kişilere kapıyı açmayın.

Kapı zillerinin üzerine ismin ilk harfi ve soy ismin tamamı yazılmalı. Siz evde yokken evinizi kollayacak olan komşularınızdır. Çevrenizde olup biten olaylara duyarsız kalmayın.

Apartmanınızın merdiven boşluğunda veya evinizin etrafında gördüğünüz şüpheli şahısları 155 Polis İmdat’a bildirin. Mahalle polisinizi tanıyın ve çevrenizdeki şüphelendiğiniz olayları paylaşın. Komşularınızın uzun süreli yokluklarında posta kutusunda zarfların birikmemesini sağlayın."

2